Frugal living: Alimente neperisabile

Am ajuns la un alt subiect drag mie: alimentele neperisabile (sau cum le numesc eu: aproape ca nu se strica). In contextul acestui articol ma refer nu doar la alimente cunoscute ca neavand termen de valabilitate, dar si cele care tin foarte mult (adica ani).

Cam ce am eu prin camara , stiind ca poate sta acolo cu “secolele”?

Orezul: teoretic doar orezul alb tine extraordinar de mult, daca il puneti in recipiente bine inchise. Eu iau orez brun si citesc ce scrie pe ambalaj (oricum tine cu anii si nu apuca sa se “strice”).

Mierea: dap, mierea nu se strica niciodata. Se mai zahariseste ea (de la frig) dar o puteti oricand reincalzi in baie de apa calda.

Sarea: atata timp cat recipientul in care tineti sarea nu ia umezeala, o puteti tine cam…spre infinit.

Zaharul: eu iau zahar brut si am grija sa nu ia umezeala. Atat.

Tips & tricks: daca iesti in oras si nu folositi tot zaharul ce il primiti la cafea si/sau ceai, luati-l cu voi acasa. O sa aveti in scurt timp un stash destul de serios, numai bun de folosit la nevoie. Evident tine mult si bine in ambalajul original.

Fasolea boabe: yup, daca gasiti fasole boabe uscata care sa va placa mult, puteti face stocuri serioase, pentru ca nu se strica. In aceeasi categorie intra si altele similare, gen naut, dar uitati-va pe ambalaj totusi (oricum tine cu anii). Lintea tine si ea cam 2 ani , dar, atentie la umezeala.

Chiar daca optati pentru fasole, linte, sau naut in conserva, si ele tin foarte mult. Dar in forma uscata chiar nu expira, de loc.

Otet de mere: nici el nu se strica si nu expira.

Condimentele uscate: adica cam tot ce luati la punguta sau sticla sau puneti voi la uscat, cu mentiunea sa aveti grija sa nu ia umezeala deloc.  Includ aici si piperul. Am paprika luata de ani de zile din piata de la Budapesta si inca e buna; am avut condimente luate din Italia si care m-au tinut vreau trei ani pana am “epuizat stocul”.

Ceaiurile: aveti grija in ce le pastrati (nu lasati pliculetele sau frunzele in aer liber) si veti avea colectie de ceaiuri mult si bine.

Muraturile si gemurile puse in casa: atata timp cat au fost puse corect si nu fac “floare” , pot tine ani de zile. Regula la mine este ca acei castraveti care au “vechime” in camara de obicei ajung in salate. Lejer 2-3 ani puteti tine conservele facute in casa.

Vinul facut in casa: familia mea face vin de cand ma stiu. Avem si acu vin vechi (de zece ani plus) si care sta bine merci fara probleme. La fel si vinurile bune din comert vor tine, atata timp cat nu deschideti sticla.

Zacusca facuta in casa: atata timp cat ati avut grija la preparare si cand ati pus-o in borcane, poate tine lejer 2-3 ani. Dar atentie mare sa nu “faca floare” (sa nu prinda mucegai).

Ce rezista spre “infinit” dar eu nu folosesc: amidon, lapte praf, bauturile tari (i.e: tuica!), otetul alb, extract pur de vanilie, sirop de artar, sosul de soia, pastele uscate, cafea instant.

Articole din aceeasi serie:

Ce facem cu legumele vechi?
Ce facem cu painea uscata?
Ce putem congela?
Alimente neperisabile
Cum reducem cheltuielile cu mancarea
Cum reducem consumul de energie electrica (pentru a avea facturi mici)

One thought on “Frugal living: Alimente neperisabile

  1. Pingback: Frugal Living: Ce fructe si legume sunt in sezon (pe anotimpuri) | prinarad

Comments are closed.