Festivalul Vinului sau …singurul moment cand gasim castane coapte in Arad

Sunt innebunita dupa castane coapte. Nu ma dau in laturi nici de la cele fierte (daca gasesc castane in piata sau magazin si pot sa imi fac singura toanele). Insa castanele coapte , pe frigul din Noiembrie, sunt singurul motiv pentru care calc la Festivalul Vinului.

Si nu de azi de ieri, nu…inca de cand se tinea acelasi eveniment in Piata Avram Iancu. Apoi l-au “exilat” in Parcul Eminescu iar de anul asta e in fata Primariei. Logic, ieri seara (dupa 10:30 p.m.) am mers sa imi iau castane. Si am gasit: 5 lei / 100 g (acelasi pret ca si anul trecut). La nenea la taraba, doar eu si sotul din dotare [pe cand la casutele unde se vindea vin fiert erau cozi] asa ca am intrebat de ce nu vin mai des. Mi s-a spus ca nu prea pot din cauza edililor nostri locali.

Astazi, dupa ce am scris pe Facebook explicatia primita ieri, cineva de la Primarie a tinut mortis sa imi explice : “vroiam doar sa iti spun ca mi se pare ciudat ca nenea a zis asa ca el e din Baia Mare si nu stiu cat ar fi el de dispus sa stea in Arad sa vanda castane alta data decat la evenimente. Tocmai de aceea noi il chemam de ficare data cand avem festivalul vinului“. Si continua “noi nu ingradim decat comertul pe domniul public adica mai bine zis exista o hotarire de CLM prin care sunt interzise activitatile de comert. In schimb in piata pot sa fie numai cu asa ceva“. [intreaga discutie o am pe Facebook daca doriti print-screen].

Asadar, adio sanse sa vad pe nenea (sau oricine altcineva) cu castane in locuri publice si nu in piata – nu ca ar fi pe acolo picior de castana coapta. In Budapesta, de exemplu, am luat castane din fata garii Keleti. Se vede ca ei sunt mai putini restrictivi decat edilii nostri.

Revenind la Festivalul Vinului, in aceleasi casute unde peste 5 zile va incepe Targul de Craciun iar de Paste e plin de iepurasi, se desfasoara aceleasi activitati de comert: colaci secuiesti, vinuri de multe feluri, mancare… ceva nou? Logic, nimic!

Ah sa nu uit de concerte. Ieri (vineri) au fost Nelu Pitic, Daniel Julean și Prietenii, Mircea Baniciu, Teo Boar și Vlady Cnejevici; astazi Daniel’s Band si Quaternion, iar maine va fi muzica lautareasca (Toni Covaci și Prietenii).

Nu am stat ieri la concert – de fapt am ajuns cand era deja gata – si nici nu planuiesc sa ma duc azi sau maine. Ma voi duce sa mai iau ceva castane de la nenea si sa ii povestesc de ce nu ar putea sa vanda decat in piata. Eu l-as ruga din tot sufletul sa vina macar vreo doua luni cu castane in Arad, pe piata. Ca pana la Baia Mare e drum lung…

Nota: Daca va intrebati despre Targul de Craciun 2012, va anunt ca incepe in 15 nov si tine pana in 10 dec. Unde? Logic, in fata Primariei. [informatiile sunt luate de pe bannerul mare din Piata Podgoria].