Excursie de o zi din Cluj-Napoca: Muzeul Octavian Goga din Ciucea

Situata la doar 72 km de Cluj-Napoca, in judetul Cluj, Ciucea este comuna unde veti gasi Muzeul Octavian Goga. Indiferent daca va plac sau nu poeziile scrise de Goga, vizita pe domeniul familei este o experienta interesanta.

Cum ajungem in Ciucea

Cea mai la indemana optiune este cu trenul din Cluj-Napoca. Noi am ales Regiotrans pentru ca am avut tren la ora decenta dimineata si nu am facut chiar o vesnicie (7:30 am plecare din Cluj, se ajunge la Ciucea in jud de ora 9 am).

Apropo, tot pe infofer e cel mai ok sa cautati trenurile pentru ca arata absolut toate conexiunile (CFR si Regiotrans).

Daca veniti cu masina, Ciucea se afla pe drumul european dintre Cluj-Napoca si Oradea.

Cum ajungem la Muzeul Octavian Goga

Sa va spun o poveste. Prin 2013 am avut intentia sa vizitam muzeul. Doar ca, eram cu masina, si la cat de “bine” e semnalizat, nu am vazut unde trebuie sa oprim. Decat dupa ce, in viteza, am trecut pe langa. Si nu ne-am mai intors.

Asadar, ce vedeti voi din tren si /sau de la sosea este Casa de Vanatoare. Daca veniti dinspre Oradea, drumul face o mica curba la dreapta, iar imediat dupa ea, este intrarea pe domeniu.

Daca veniti cu trenul, de la gara, faceti drepata si toooooot mergeti (aprox 15 min) pana dati de intrare. Simplu, nu?

Ce avem de vazut

Atractia principala este Muzeul in sine (ii spune Cladirea Castelul). Aici aveti ghidaj, doar in limba Romana (dar ce, ne trebuie turisti straini?!). Costa 5 lei pentru adulti si…atentie: 10 lei / telefon sau aparat foto. Dap, pana una alta, e singurul loc din Romania unde trebuie sa platesti daca faci poze cu telefonul. Noi am folosit action cam-ul pana la urma. Ah, si nu, nu merge pe susta, ca tanti care face ghidajul te intreaba daca ai platit taxa…

Cam asa a iesit:

Ca sa iei bilete de intrare, te duci frumos la “Casa Alba” si acolo va fi cineva sa iti ia banii. Cand se formeaza un grup relativ maricel, vine tanti cu ghidajul. Dureaza cam 30-45 min si e chiar fain. Pacat ca se vede ca nu au bani sa intratina asa cum ar trebui…of, of. Ah si daca te stii cu probleme legate de alergii, mare atentie: se simte de la posta praful si mirosul de imbacsit (da, inteleg, este muzeu nelocuit…)

Alta cladiri nu se pot vizita. Dar puteti intra in bisericuta de lemn (adusa tocmai de la Salaj). Si daca vreti, de aici puteti lua suveniruri (de altfel doar de aici se poate). Eu am luat o bratara.

Mormantul provizoriu – pentru ca nu se astepta nimeni sa moara Octavian Goga atat de tanar – se afla pe drumul spre mausoleu. Si da, atat Veturia cat si Octavian isi dorm somnul de veci in sarcofage imense.

De aici, coboriti pe scari si eventual faceti o pauza de toaleta. Apropo, luati apa la voi de pe drum pentru ca pe tot domeniul nu ai de unde lua nimic de baut sau mancat.

Dupa pauza de…nevoie, mergeti spre Casa de Vanatoare (cea de care va spunean ca se vede din tren). Si apoi, puteti iesi de pe domeniu. Doar ca, dati direct in drum european fara trotuare. A fost…palpitant.

De tinut minte

Puteti lejer pierde, pe domeniu, cateva ore bune! Drumu de la / pana la gara e vreo 15 min, deci luati asta in calcul la intors.

Problema cea mai mare a mea? Nu ai unde sa stai la un suc sau sa mananci ceva. Am gasit doua magazine alimentare de unde am luat apa / suc si ceva de ros. Dar in rest, pauza. O cafenea nu am zarit in zona (de la gara la muzeu).

O alta problema? Daca esti strain si nu vorbesti limba Romana, vii fix degeaba. Sau cu propriul translator (stiu cazuri).

Ca nu ai de unde lua un suvenir (in afara de bratari si alte obiecte bisericesti) parca nici nu mai conteaza, nu?

Cu ce ne echipam

Eu am preferat perechea mea de pantofi sport pentru ca, totusi, e de umblat sus-jos si se anunta ceva ploaie (ne-a prins in gara, la plecare). Sandale joase merg dar va rog eu, lasati tocurile acasa!

Ciucea se afla in zona montana asadar se poate pune racoare si ploaie foarte rapid. O geaca impermeabila e o alegere buna de pus in geanta.

Nota: acest articol include linkuri de afiliat. Daca cumparati prin ele, as putea primi un comision.