Excursie de o zi din Arad: Cetatea Siria

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cea mai recenta iesire la Cetatea Siria a fost in august 2011 cand ne-am gasit o hoarda de aradeni sa cucerim cetatea.

Sambata, 27 iulie 2013, am decis sa dam clatitele de la Moneasa pe urcusul de la Siria. Cat de mult s-a meritat…cititi in continuare.

Am plecat din Arad, cu masina,in jurul orei 8:30. Deja era cam (prea) cald. Voisem noi sa plecam mai repede dar cand trebuie sa coordonezi 4 insi cu programe diferite vinerea seara…e cam greu. Asa ca ideea mea de a pleca la 8 cel tarziu a cam picat. Oricum, am ajuns repede, bombanind cam tot drumul cat de naspa e carosabilul. Mi-aduc aminte ca in 2012 cand am fost la Moneasa cu busul, tot prin Siria, am facut cu nervii pe portiuni bune.

Alternative de transport: mai sus mentionatul bus, care pleaca pe la 9 din Arad (intrebati la autogara veche). Sau trenul, care pleaca la ore foarte mici. Busul face statie in fata Castelului Bohus, de unde si porneste traseul spre Cetate. Gara e undeva pe la capatul localitatii.

Castelul Bohus

Sau Casa Memoriala Ioan Slavici. Daca in 2011 am avut ghinion sa o gasim inchisa, ieri am prins deschis. 2 lei biletul pentru adult si 10 lei taxa foto (nu am platit, nu am facut poze). Sunt doua sali de expozitie dedicate lui Emil Montia , si trei lui Ioan Slavici.

Castlelul a fost construit pe la mijlocul anilor 1800, iar din 1960 functioneaza ca si muzeu.

In stanga castelului (cum te uiti la intrare) este un parculet foarte dragut si racoros, iar chiar langa marcajul de incepere a traseului spre cetate este un izvor cu apa potabila (si foarte rece!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sus, spre cetate

Am mai facut urcusul asta de doua ori (prin 2001 si in 2011). Daca in 2011 tin minte foarrrrte bine unde m-am potihnit, acum am avut alte …probleme. Mai pe scurt s-a simtit ca nu am calcat la sala din 2010 iar umblatul prin oras nu e chiar suficient cand te lupti cu temperaturi mari si urcus. Asa ca am facut multe pauze de odihna si am baut foarte multa apa. Pe alta parte , genunchii mei au fost foarte fericiti, asadar am stiut eu de ce am vrut sa scap de excesul de kg acumulat.

La dus am pornit endomondo undeva langa castel si l-am oprit langa pietroaiele dinainte sa faci stanga spre cetate . 2,33 km and 1h14min cu tot cu opriri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apoi am decis sa mergem in cetate. Nu, buruienile nu s-au curatat subit asa ca am luat o alta varianta de urcat decat cea care ajunge la “usa ceetatii” , adica cea care iese intre doua ramasite de ziduri. Uscat fiind afara, am ajung sa urc chiar si in patru labute (plus nitel ajutor la tractare). Eh dar am ajuns sus si dupa ce am facut nitele pozele ne-am pus la umbra sa papam sandwichurile aduse de casa.

Pe drumul de intoarcere

La intors, dupa ce am negociat iesirea prin “poarta” (deh am zis ca o fi mai usor; eh ash nu a fost, plus ca erau boscheti numai buni sa te zgarii) , am luat-o pe “drumul lung” pe langa releu dar am facut 5,53 km in 1h24 min. La un moment dat drumul se intersecteaza cu poteca pe care am urcat, asa ca am luat-o pe acolo pentru finalul traseului.

Daca nu aveti forma fizica grozava, va recomand cu drag sa o luati pe drumul de masini (cel ce trece pe langa Releu) la urcat. E o varianta mai lunga, dar MULT mai usoara.

O data ajunsi jos, ne-am repezit la izvor. Se terminasera resursele de apa pe drum.

Important

  • bandana, ochelari de soare, crema de protectie solara
  • apa: calculati undeva la 3 litri/persoana daca e canicula (Endomonda cam atat mi-a zis in conditii de 30C)
  • pantaloni …lungi ar fi ideal (vipere ar fi prin zona dar sunt si destule locuri unde va puteti zgaria). Eu am fost in pantaloni scurti (pana la genunchi) si am reusit sa ma intorc fara zgarieturi.
  • mancare: ceva sandwichuri (cu proteina!) pentru cand ajungeti sus; nu uitati de ciocolata la urcus daca aveti nevoie de energie mai multa (eu nu am dus, din pacate)
  • izolir (patura) sa stati sus cand mancati (daca vreti, noi am stat pe iarba)
  • pantofi de urcat pe munte, potriviti pentru calduri
  • telefon . Sunt vipere in zona si daca aveti ghinion sa va muste, TREBUIE sa sunati la 112.
  • imbracaminte din bumbac (va rog eu, fetele, nu urcati in sutienul de la costumul de baie. O sa va prajiti cu tot cu crema!

Copyright foto: Alex P.