Eger, Ungaria: ce poti face doua zile in oras

DSC_4567

Eger, un orasel din Nordul Ungariei, cu munti in jurul lui si arhicunoscut pentru doua lucruri: a fost ultimul bastion in lupta cu turcii si este un mare centru viticol in Ungaria (Sange de Taur, anyone?)

Pentru majoritatea turistilor Eger este o destinatie de o zi : fie day trip din Slovacia, fie din Budapesta. Prea putini sunt cei care stau peste noapte. Evident, noi am decis sa stam doua zile, si sa prindem inclusiv aniversarea de nunta aici.

Ce nu am luat in calcul a fost ca am calatorit fix de Rusaliile Catolice (da , eu si sarbatorile religioase nu avea nici o tangenta fie ca sunt Ortodoxe sau Catolice). Motiv pentru care foarte multe magazine au fost ferecate luni iar duminica, in Budapesta, locul nostru favorit era inchis. Sigh. Asa invata omu…Pe de alta parte, fiind weekend lung pentru cei din Ungaria, Eger a fost plin ochi de turisti maghiari. Am auzit foarte putine limbi straine…iar cei de la restaurante si magazine erau putin speriati cand ne auzeau vorbind intre noi alta limba decat Maghiara.

Cum ajungeti la Eger?

Cel mai simplu e , evident, cu masina. Noi nu alegem aceasta varianta (nu avem masina si nu am nici o tragere de inima sa inchiriez cand calatoresc), asa ca am mers cu trenul. Detalii gasiti aici. Se fac aproximativ 2 h din Budapesta cu acceleratul (gyors) direct. Exista si varianta busului din Budapesta.

Unde stam in Eger?

Orasul e plin de “guesthouses”. Doar doua le gasiti pe hostelbookers.com insa (eu am ales de acolo La Casa Guesthouse si am fost tare multumita – urmeaza si review curand). Sunt si multe hoteluri, am vazut si un hostel. Depinde de voi pe unde vreti sa stati, dar eu am ales varianta mai aproape de cetate / centru , mai departe de gara (40 min pe jos cu harta sub bot).

Ce facem in Eger?

In primul rand, vizitam cetatea!

DSC_4575

DSC_4600

Noi am pierdut aproximativ 4 h in cetate. Am luat bilet complex (2200 ft / persoana) care ne-a dat access la toate expozitiile si la un cinema 3D (2 filme despre Eger si Ungaria). Trebuia sa avem si un tur ghidat inclus, dar turul s-a nimerit peste proiectie si am ales prima.

In interiorul cetatii gasiti o cafenea dar si toalete. Le mentionez pentru ca stiu sigur ca e nevoie fie de o cafea / ceai / apa , fie de o vizita la toaleta din cand in cand si mai ales cand bem apa multa.

Apoi, luam cu asalt piata Dobo, unde gasiti o biserica si multe restaurante, cofetarii si magazine de suveniruri.

DSC_4622

DSC_4617

DSC_4594

DSC_4564

DSC_4563

DSC_4561

Piata Dobo este centru orasului. De aici aveti acces la cetate, la minareta, la basilica si multe locuri unde puteti sta sa mancati sau beti ceva.

DSC_4603

Langa Basilica gasiti “orasul de sub oras”, adica niste galerii subterane, fostele crame ale bisericii. Ghidajul e exclusiv in Maghiara , dar primiti foi in alte limbi (eu am ales Engleza) care cuprind intregul tur (45 min, apropo). A fost highlight-ul zile pentru noi. Ne-a placut enorm dar nu, nu are wine tasting (pe cum se precizeaza gresit pe wikitravel).

Am mai ajuns si la muzeul pompierilor.

DSC_4614

E minuscul (cred ca ne-a luat max 20 de min sa il vedem), dar e dragut. Si nici nu costa mult (800 ft / pers). In plus, are destul de mult continut in limba Engleza.

DSC_4559

Iar in apropierea cetatii este un sit care se poate vizita gratis – ruinele fostului hammam. Foarte mic dar un mod bun de a incepe turul oraselului.

Ce nu am facut noi

Nu am mers la wine tasting. Initial ne-am gandit sa mergem la “valea femeilor frumoase” pentru a degusta din vinurile locale. Cum eu nu beau vin de loc – gustat e mult spus – a ales jumatea sa ia vin la cina si sa aducem acasa o sticla (sa o impartim cu familia, evident).

Nici la bai nu ne-am obosit sa mergem. Pentru ca nu prea e stilul nostru. Am fost o data la bai in Ungaria, mi-a placut, dar nu e ceva ce as face cu ocazia aniversarii de nunta. Dar pentru pasionati aveti de unde alege.

Nici echitatie nu am facut. Este un hipodrom langa oras. Din research am vazut ca ar fi 4000 ft / persoana dar nu stiu cum se procedeaza (daca trebuie sa ai experienta sau nu). Nu am mers pentru ca eu consider calaritul cam pe unde e si circul…adica nu am chef sa chinui un biet animal sa ma care pe mine in spinare doar pentru amuzamentul meu.

Iar in Minerata nu am urcat pentru ca mi-am pierdut cheful. Initial am zis ca urc dar dupa ce m-am mai invartit de vreo trei ori prin oras mi-am pierdut tot cheful (plus ca din cetate era priveliste chiar faina si mai de sus decat din minareta)

Cat e de scump orasul

Sincer, nu foarte. La restaurant scapi cu 6000-7000 ft max pentru 2 adulti (un fel de mancare plus apa si/sau vin) pentru pranz sau cina. Micul dejun e mai ieftin dar pentru asta gasiti si cafenele sau bacanii foarte faine. Cazarea bate pe la 30-35 euro / noapte / dubla cu baie in camera la guesthouse.

Intrarile la obiectivele turistice sunt ieftine. Turul de la orasul sub oras a fost 1000 ft / pers, cel mai cuprinzator bilet la cetate 2200 ft / pers iar la muzeul pompierilor doar 800 ft / pers. Bisericilele se viziteaza gratis (m-am mirat pentru ca in Budapesta cam toate-s pe bani).