Drumul spre Straja

Am plecat din Arad pe la 7 si putin. Caldut, dragut, prea multe bagaje (a se intelege mancare pentru drum si 1 zi intreaga prin statiune…calculat initial din Arad … dar cum ajuns prea repede in Straja , o sa fie o zi jumate).

DSC_3327

Prima oprire a fost in Otelu Rosu… pe motive de “mama natura”. Printre altele ne era si foame. Am facut o oprire in Lidl sa luam ce ne mai lipsea (adica apa si paine). Apoi, din nou , la drum spre Sarmizegetusa.

DSC_3331

Am ramas placut impresionata de site si de vreme. Nu ma asteptam sa gasesc un site destul de bine pastrat. Informatiile sunt putine – cam ca peste tot pe unde am fost, de altfel, dar cum am fost deja prin destule orase romane, cam stiu ce e de vazut.

Din noroc (sau poate asa o fi mereu?) nu a fost nimeni la intrare deci am vazut site-ul si am facut poze gratis. Tariful e trecut ca fiind 4.5 lei / adult si 15 lei taxa foto.

Despre Sarmizegetusa voi scrie pe larg zilele astea.

De aici am mers, din nou foarte bine…pana in Lupeni. Eh de aici se schimb problema. Am ratat drumul spre Straja de “bine” ce era marcat. Noroc cu google maps – ca IGo nu stie de Straja (nu ca m-ar mira) – si nu am avut mult sa ne intoarcem. Drumul spre Straja e dezastruos – si asta e compliment. Peisajul e frumos dar pentru masini e dezastru.

DSC_3340

Surpriza care mie mi-a dat reset a fost…faptul ca nu ai unde parca langa cabana. Nu ai decat sa lasi masina ta jos in parcare , platita si pazita (o sa vedem duminica cat de pazita) , si de acolo urci cu “4×4”. Pe noi ne-a dus “cu 20 lei ca nu e asa aglomerat”. Asta dupa ce ne-am codit ca nu imi venea sa cred ce aud, mai ales ca drumul e curatat de zapada. E plin de gropi, intr-adevar, si de bucati de gheata. Oricum nu aveam alta alternativa decat sa acceptam oferta , dar gustul amar ramane.

Am inteles ca e iarna si statiune. Dar nu se poate rezolva si fara afaceristii locali? Nu contest frumusetea locului. Este foarte frumos. Dar atitudinea strica absolut tot.

Si da, sunt nascuta in oras si am pretenii sa fie civilzat si sa nu pic de trei ori pana cobor dambu de la drum la cabana…serios? Asteptam turistii sa “pice” de-a dreptul la noi la usa!!??!

Da, am castigat cazarea. Nu voi scrie despre cabana decat cand voi pleca (si nu am ce comenta decat ca privelistea din camera e super!, iar de bucatarie sunt indragostita iremediabil). Macar merge bine netul de la Vodafone si pot scrie. Ca in rest, e un schit, e telescaunul si cam atat. Problema e dambul de zapada din fata cabanei… eu una am capitulat azi. Poate maine imi fac curaj sa ies din barlog.

Asa, ATM NU sunt este unul singur in Straja (BCR) si sunt “cateva ABC-uri cam scumpe” (si inchise Duminica). Prin urmare paranoia sau nu, am facut bine ca am luat mancarea din Arad si de pe drum.