Sfantul Valentin sau Dragobete ?

14 Februarie , stim cu totii, marcheaza ziua Sfantului Valentin sau Valentine’s Day sau… Sarbatoarea Iubirii.

Cine a fost totusi acest sfant? Una dintre sursele istorice spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 e.n. El ajuta crestinii in timpul persecutiei. A fost prins si incarcerat. A fost condamnat la moarte pe data de 14 februarie 269 iar in timpul cat a stat in inchisoare trimitea mesaje prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.

Alte surse sustin ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret. Imparatul Claudius daduse o lege care interzicea casatoria. Fiind prins, Valentin ajunge la inchisoare unde se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. Este executat in 14 februarie 269 iar tot in aceasta zi , inainte de executie, scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care insa nu o semneaza.

Insa sarbatoarea iubirii are legatura cu un festival pagan, sarbatorit in 15 februarie. Ii spunea Lupercalia si in cadrul acestuia se obisnuia sa se scrie numele tuturor fetelor nemaritate, care apoi se introduceau intr-o cutie. Fiecare barbat extragea cate un astfel de biletel, iar fata aleasa devenea iubita lui pentru un an intreg.

Dar obiceiul de a trimite carti postale a aparut abia in 1780 in Germania si erau denumite “cartile prieteniei”.

Dragobete este o sarbatoare romaneasca, celebrata in 24 februarie. Este considerata echivalentul romanesc al “importatului” Sfant Valentin. Traditiie de Dragobete se pastreaza in special in sudul si sud-vestul Romaniei.

Nu se cunoaste foarte bine istoricul acestei sarbatori insa este cert ca in 1774 exista cuvantul “Dragobete”. In mitologia romaneasca, Dragobete este fiul Babei Dochia.

In trecut, tinerii din sat se adunau de Dragobete in fata Bisericii iar de acolo plecau sa caute flori de primavara in padure. Florile stranse in aceasta zi erau pastrate la icoana pana de Sanziene, cand sunt aruncate in apele curgatoare. Daca gaseau fragi infloriti, acestia erau adunati in buchetele. Apoi, pe dealuri se aprindeau focuri iar la pranz fetele alergau inapoi spre sat, urmarite de cate un baiat care le placea. Daca baiatul reusea sa “prinda” fata dorita si aceasta il placea , il saruta in vazul tuturor. Acest sarut reprezenta logodna celor doi pe anul respectiv.

Exista tot felul de superstitii legate de Dragobete. Astfel, barbatii nu trebuie sa le supere pe femei si sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel le va merge rau tot anul. Daca in aceasta zi fata nu se intalneste cu nici un baiat, ea nu va fi iubita de nici un barbat tot anul. In aceasta zi nu se coase dar se face curatenie generala in casa.

Dincolo de insemnatatea religioasa sau mitologica, aceste sarbatori celebreaza dragostea. Insa avem nevoie de o zi speciala pentru a arata celui/celei de langa noi dragostea noastra? Oare un buchet de ghiocei sau o bijuterie au mai multa valoare ca au fost daruite tocmai in aceasta zi?

Ce ar fi sa sarbatorim dragostea in fiecare zi, in fiecare secunda? Sa aratam celui/celei de langa noi ca ne pasa cu fiecare gest. Poate are nevoie de un masaj sau poate iar fi o idee buna sa faci tu cafeau dimineata. Poate vrea sa vada o piesa de teatru sau poate vrea sa danseze toata noaptea. Ofera ceva mic dar semnificativ cu fiecare gest al tau si nu astepta ca o sarbatoare sa te convinga sa iubesti !

One thought on “Sfantul Valentin sau Dragobete ?

  1. Pingback: Valentine’s Day in Club Flex | Prin Arad

Comments are closed.