Destination: Romania

Ce te faci cand vin prietenii de prin strainatate pe la noi? Faci pe ghidul, evident! Iata cateva idei.

In timpul facultatii (adica acum aproape 10 ani) am inceput sa lucrez in turism (intr-o agentie din Arad). Ceea ce a insemnat ca absolut fiecare cunostinta sau prieten din strainatate care venea in Romania imi cerea ajutor in ceea ce priveste locurile de vizitat din tara noastra. Nu o data am fost ba sofer de rezerva, ba ghid turistic , ba translator pentru acesti prieteni si astfel am reusit sa vad Romania din alta perspectiva.

Primul lucru despre care sunt « interogata » atunci cand cineva planuieste sa vina la noi este sa ne decidem daca mergem cu trenul sau inchiriem masina.

Apoi, urmeaza stabilirea traseului de urmat. Conform « scenariului » pe baza caruia e scris acest articol, avem doar 5 zile la dispozitie sa vedem cel putin 3 obiective turistice importante din Romania, care sa ofere o imagine veridica asupra tarii noastre.

Am ales sa « plimb » prietenul din strainatate sa vada urmatoarele obiective importante :

  • Cetatea Sighisoarei : este vechiul oras medieval Sighisoara, acum un obiectiv turistic foarte bine cunoscut de straini. Daca mergi in oricare weekend din vara in cetate, ai toate sansele sa nu auzi de loc limba romana, ci doar Engleza, Germana, Franceza si Maghiara. Cetatea a fost construita in sec XII de catre colonistii Saxoni si a devenit obiectiv protejat UNESCO din 1999. Aici vom urca in Turn pentru a vizita muzeul si a face poze panoramei. Apoi, vom urca pe Scara Scolarilor pana la punctul cel mai inalt din cetate. Vom lua masa in casa unde s-a nascut Vlad Tepes (si care acum functioneaza ca si restaurant).
  • _1015619

  • Biserica Neagra, Brasov : este un obiectiv turistic cu o istorie tulburatoare. Construita intre 1385 si 1477 , pe locul unei biserici mai vechi, constructia a fost afectata de raidurile turce din 1421. Cand Hapsburgii au plecat din oras, au incendiat atat biserica cat si zidul ce o inconjura, si astfel a capatat numele ce il poarta si azi. A urmat o restaurare care a tinut 100 de ani. In prezent, artefactele din interior dateaza din perioada restaurarii. Si pentru Brasovul inseamna mai mult decat cel mai important obiectiv turistic al sau, vom avea timp sa urcam pana in Poiana, unde sa respiram putin aer curat, de munte.
  • Cetatea Rasnovului : aflata la doar 15 km de Brasov, a fost construita in 1215 de catre Cavalerii Teutoni. A fost cucerita o singura data in istorie, de catre Gabriel Báthory. Este una dintre cele mai bine pastrate cetati din Transilvania si poate fi vizitata. Pentru doar 10 lei taxa de intrare si 5 lei taxa pentru poze (filmat), vom petrece aici cateva ore.
  • Castelul Bran : se afla tot la aproximativ 15 km de Brasov si pentru cei pasionati de mitul lui Dracula, este un obiectiv turistic de nu trebuie ratat. Aici vom vizita muzeul din interiorul castelului, dar si muzeul din aer liber care contine structuri traditionale romanesti (case cu toate dependintele, etc).
  • Castelul Peles : este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Constructia a inceput in 1873. Castelul poate fi vizitat, dar vom incerca sa evitam weekend-urile cand este foarte aglomerat.

Dupa ce am ales obiectivele turistice, haideti sa facem si traseul.
Plecam din Arad cu o masina inchiriata (pentru ca prietenul vine din Budapesta cu trenul) si o vom preda, dupa 5 zile in Brasov. Nu are rost sa inchiriam si GPS-ul pentru ca o harta luata din benzinarie este fix ce ne trebuie.

Plecam la drum de dimineata. Pana la Sighisoara avem 356 km de parcurs, via Deva si Medias. Ar trebui sa ii facem in aproxim 5 ore (cu opririle de rigoare la o cafea, suc, etc , estimez undeva la maxim 7 ore intre aceste doua orase). Astfel, ajugem la Sighisoara undeva in jurul pranzului. Avem timp suficient sa vedem Cetatea si sa luam apoi masa.

O alternativa ar fi sa mergem prin Alba Iulia – Media – Biertan , un traseu pe care l-am facut in 2013. Insa timpii de tranzit desi sunt similari, vom piere foarte mult timp vizitand locuri faine pe drum. Adica in Sighisoara vom ajunge undeva dupa ora 17.

In cetate sunt destule locuri de cazare , iar pentru ca in perioada aceasta numarul turistilor este ceva mai redus, sunt sigura ca vom gasi un loc unde sa stam (preturile sunt undeva in jur de 70 lei pe noapte pe camera dubla la pensiune).

A doua zi dimineata, plecam spre Brasov. Sunt doar 118 km , pe care ii vom parcurge in maximum 2 ore. Ne propunem ca ziua aceasta sa o petrecem doar in Brasov. Asadar, vizitam Biserica Neagra. Pentru ca timpul ne permite, vom merge si a vechea Cetatea a Brasovului , dar si la cateva din turnurile care apartineau vechiului burg. Spre seara, urcam in Poiana sa ne relaxam.

In Brasov vom sta doua nopti. La pensiune, preturile variaza intre 70 lei si 110 lei pe noape pentru o camera dubla.

A treia zi vom face o plimbare in jurul Brasovului. Incepem cu Cetatea Rasnov, la care ajungem usor in jumatate de ora cu masina. Vizitam cetatea, mancam de pranz si apoi mergem la Castelul Bran . In 15 minute suntem acolo si ne pregatim sa il vizitam. Spre seara plecam inapoi spre Brasov (aproximativ 40 minute cu masina).

In a patra zi plecam spre Sinaia. Distanta este de aprox 47 km si ar trebui sa o parcurgem in aproximativ 50 minute. Vizitam Castelul Peles . Urcam si la Pelisor si Foisor macar pentru a face poze. Apoi, coboram la Manastirea Sinaia. Luam masa in oras.

Vom sta si in Sinaia o noapte pentru a ne bucura de aerul montan. Cazare se gaseste intre 50 si 70 lei pe noapte pentru o camera dubla la pensiune.

A cincea zi dimineata plecam spre Brasov. Parcurgem din nou cei 47 km (aproximativ 50 min) si predam masina inchiriata.

De ce am ales aceste obiective turistice ? In primul rand pentru ca sunt recunoscute la nivel mondial ca fiind printre cele mai importante din Romania. Daca « scenariul » ne punea la dispozitie macar o saptamana, as fi plimbat prietenul strain si la manastirile din Nordul Moldovei , dar si in Delta Dunarii.

Apoi, Transilvania este recunoscuta ca fiind o zona foarte populara printre straini. Putem da « vina » pe Bram Stocker si cartea sa « Dracula » , dar si pe Printul Charles care face un lobby excelent acestei regiuni din Romania.

Articol scris pentru o proba SuperBlog 2011 si editat in Nov 2012.

3 thoughts on “Destination: Romania

Comments are closed.