Destinatii de iarna…mai caldute

Va povesteam anul trecut despre destinatiile “clasice” de iarna – Budapesta, Viena, la munte in Romania – si foarte putin despre zonele mai caldute ale Europei. Revin azi cu idei mai “caldute”.

Poate ca v-ati prins deja ca nu imi place frigul si ca tare as vrea sa migrez si eu sper tarile calde cand e frig la noi. Dar cum inca nu ma ajuta bugetul la asta…caut tari mai “caldute” in Europa in care temperatura medie in Decembrie nu scade sub 10C.

1. Cipru

Photo credit: http://www.flickr.com/photos/remedix/2808498178/lightbox/

Limassol si Paphos se lauda cu temperaturi medii de 14C (undeva la 18C maxima zilei) in Decembrie. Limassol e al doilea oras ca marime din Cipru si de asemenea e cel mai important port. Se afla la aprox 40min cu masina de Larnaca. Orasul Vechi, cateva castele dar si orasele vechi din apropiere va pot tine ocupati cateva zile.

Paphos este locul de nastere a Afroditei si se afla la aprox 1 1/2h de Larnaca cu masina. Are aeroport propriu micut si deservit de linii aeriene vara. Parcul arheologic, mormantul regilor si un fort va tin ocupati ceva vreme.

Singura problema este ca Cipru…nu e o destinatie prea ieftina nici iarna si ma refer aici la cazare, in special. 4 nopti , 2 adulti in jur de 75 euro* in Paphos si cam tot pe acolo (100 euro pe dubla) in Limassol.

Tip: WizzAir zboara pe Larnaca de pe Budapesta pe tot parcursul anului!

2. Grecia

Photo credit: http://www.flickr.com/photos/91116392@N00/293756402/

Insulele – Creta, Rodos, Naxos, Kos- toate se lauda cu medii intre 12 si 15C in Decembrie. Mai greu e cu ajunsul acolo, insa, pentru ca , bine stim, zborurile sunt frecvente …vara. Iarna, ar fi o varianta prin Atena si apoi ferry , iar pentru Kos varianta ar fi prin Salonic.

Pe Atena insa zburati din zona vestului (Budapesta) doar cu legatura pentru ca Aegean zboara direct doar din primavara pana in toamna.

Creta e cea mai sudica dintre insulele grecesti dar si cea mai mare. E cunoscuta pentru Palatul din Knossos , in special, dar si pentru frumusetea peisajului.

Rodos, parte din Dodecaneze, este bine cunoscuta pentru orasul medieval, cu ale sale cladiri pastrate, dar si cateva castele.

Cat despre cazare, 4 nopti, 2 adulti (camera dubla) va costa de la 76 euro in Rhodos; si 112 euros in Heraklion, Creta.

3. Italia

Photo credit: http://www.flickr.com/photos/93154838@N00/4300414289/

Messina si Palermo se lauda cu 14C media in Decembrie . Eu am fost in Roma, Bari si Foggia dar nu m-au dat pe spate. Ma rog, mi-a placut vremea, fructele de mare, cappuccino si cornetto.

Atat Messina cat si Palermo sunt in Sicilia asa ca va puteti face hub un alt oras din zona, poate Catania sau chiar capitala, Palermo. Aceasta din urma este deservita de aeroport, asa ca daca zburati pe Roma, de exemplu, puteti lua o legatura pana aici. Din Roma aveti si trenuri spre Palermo.

Ca in orice oras italian, biserici, catedrale si piete…va stau la dispozitie.

Cazarea ajunge undeva la 140 euro pentru 4 nopti, 2 adulti (dubla) in Palermo.

Tip: Wizz Air si Carpatair zboara de pe Timisoara pe Roma, iar de pe Arad Wizz zboara la Milan (cam departe, stiu)

4. Portugalia

Photo credit: http://www.flickr.com/photos/franciscoantunes/2205204360/lightbox/

Cea mai sudica tara din Europa , e si cea mai calda, fireste. Funchal se lauda cu 17C media in Decembrie si se afla tocmai pe insula Madeira. Biserici, gradini botanice, catedrala, palate…cam asta gasiti pe aici.

Ar fi bine sa zburati pe Lisabona si de acolo sa luati un zbor de conexiune. Si ca veni vorba, Lisabona se lauda cu vreo 15C media in decembrie, asa ca puteti face si aici un popas. Galerii de arta, parcuri, gradini…va stau la dispozitie.

Funchal va delecteaza cu cazare de la 63 euro / 2 persoane / 4 nopti; in Lisabona gasiti cazare si de la 53 euro / 2 persoane / 4 nopti.

5. Spania

Photo credit: http://www.flickr.com/photos/21547810@N02/3379768185/

Balearele, Insulele Canare si Tenerife se lauda cu medii de 17-20C in Decembrie. Madridul e mai rece, pe la 10C in Decembrie, dar o ideea buna de oprire inainte sa o luati pe vreuna din insule. Madrid ofera cultura multa, palate, catedrale, muzee si piete.

De la 105 euro / 2 persoane / 4 nopti gasiti cazare in Madrid.

Tip: Wizz Air zboara de pe Budapesta, Timisoara si Cluj Napoca la Madrid.

Nota: preturile sunt luate de pe Booking.com si sunt valabile la momentul scrierii acestui articol. Am cautat cazare in perioada Dec 3 – Dec 7.