Danielle Steel – Accident

Danielle Steel este o scriitoare americana, celebra pentru romanele de dragoste dar si pentru drame pe care le pune atat de usor pe hartie. De la prima editie Lecturi Urbane Arad am plecat acasa cu romanul “Lightning” (1995), iar de la editia a treia am luat cartea “Accident” (1994). Ambele le-am citit in limba lui Shakespeare si despre nici una nu citisem vreo recenzie anterioara.

Pe scurt, rezumatul cartii:

Accident” este , in principal, o drama. Page are o familie care pare perfecta: sotul, Brad, mereu plecat cu afaceri dar se preocupa de binele familiei, copii – Allyson si Andy – ocupati cu scoala si activitatile extra-curriculare specifice. Insa, intr-un weekend totul se schimba.

Intr-o seara de sambata, Brad pleaca intr-o calatorie de afaceri, care pare cel putin ciudata in moment ce el pleca mereu duminica. Iar Allyson, dupa ce si-a mintit mama ca merge la film cu prietena ea si tatal ei, are un accident grav de masina care o trimite pe patul de spital, in coma. Ca si cum nu era de ajuns drama copilului, a doua zi dupa accident, Brad recunoaste ca isi insela sotia de peste opt luni cu o colega “total diferita de tine, mai independenta, mai de viata”.

Drama familiei se petrece intre certurilor celor doi soti si momentele de groaza de la spital. Iar peste toate aceseta, Trygve -tatal prietenei celei mai bune a lui Allie, Chloe, si ea ranita in accident – se imprieteneste cu Page.

Prietenie care, incet incet se transforma in ceva mai mult. Iar in ziua cand Andy are un accident la ora de sport, Trygve ii conduce pe amandoi acasa. Ramas singur cu Page, dragostea ce se nastea intre ei iese la iveala ….iar Trygve are, in sfarsit, curajul sa o sarute.

Allie , de doua saptamani in coma adanca, nu da semne ca si-ar reveni, in timp ce casnicia lui Page si Brad se dastrama pe zi ce trece. Trygve, un gentlman adevarat, nu forteaza nota, iar peste toate mama si sora lui Page insista sa vina in vizita. Relatia dintre mama si fiica nu este tocmai una de invidiat, iar sora lui Page este modelul caracteristic de femeie pe care o preocupa doar cum arata – mai ales ca s-a “dotat” cu un sot care este chirurg estetician.

Lucrurile nu au fost prea placute in saptamana cat cele doua au fost in vizita. Iar, in cele din urma, Brad a ales sa se mute intr-un apartament in oras.

Dupa sase saptamani de stat in spital, Chloe este lasata in sfarsit acasa, in timp ce Allie inca nu si-a revenit din coma. Iar relatia dintre Page si Trygve devine din ce in ce mai intima, in timp ce Brad si Page decid ca e cazul sa depuna actele de divort.

Initial vina pentru producerea accidentului a fost aruncata asupra soferului (care murise in accident), insa ulterior, soferita masinii cu care s-a tamponat, sotia unui senator american, a produs un accident similar, de data aceasta omorind o familie de patru persoane. In mod evident, suspiciunea este ca si in acea seara fatidica , doamna senator a fost sub influenta bauturilor alcoolice.

Dupa patru luni de coma, Allyson a inceput sa isi revina. Iar medicii au prezis sansde mari de recuperare (95%). Iar intr-o seara superba pe malul Lacului Tahoe, Page l-a anuntat pe Trygve ca este insarcinata si ca se vor casatori de Craciun.

Intr-adevar este o carte…usor predictibila. Accidentul si relatia extraconjugala a lui Brad sunt usor de prezis din reactiile personajelor, iar idila dintre Page si Trygve este mai mult decat evidenta din momentul cand cei doi incep sa petreaca mult timp pe holurile spitalului unde Chole si Allie erau internate.

Cartea insa se termina intr-un ton optimist. Miracole se intampla si , de fiecare data, trebuie sa luam partea buna a celor mai ingrozitoare situatii. Mereu exista lucruri care sa ne tina speranta vie.