Cum a fost la Sziget 2015, Budapesta, Ziua 0 (Aug 11)

_20150812_102905

Cum a fost la Sziget? Energizant! Si lung si absolut demential! Recunosc ca nu sunt tocmai social butterfly si au trecut ani buni de cand pierdem noptile pe la concerte. (Da, stiu, se cheama ca am imbatranit).

Sziget 2015 a insemnat editia cu nr 23 pentru acest bine cunoscut festival din Europa Centrala si de Est. Ca in fiecare an, a avut loc in Budapesta (10-17 august). Noi am mers pentru o zi (Ziua 0 , Aug 11).

Sponsori principali: Telekom si MasterCard. Ambii au avut cate o arena (scena) iar providerul de net a asigurat si wi-fi gratis in zone special amenajate. Ah plus feed live pentru cei ce nu au ajuns in Budapesta (noi ne-am uitat in cateva seri dupa ce am venit acasa).

Biletele le-am cumparat online (55 euro / adult / Ziua 0, fara taxele de handling, inca vreo 5 euro de caciuala). Am rezervat si o noapte la Dominik Panzio (28 euro / 2 adt , cu taxa de turist inclusa).

_20150812_103003

Cum ajungeti pe insula

Cel mai simplu este cu M2 (rosu) pana la Batthyany Ter. De acolo HEV linia 5 directia Szentendre si va dati jos la Filatorigat. De aici, mergeti dupa marea de oameni….

Chestii mai…tehnice si tips

Puteti intra cu max 2.5 litri de lichide pe persoana (Exceptie baturi alcoholice). Puteti duce mancare la voi (dar la ce varietate gasiti la festival, eu as zice sa cumparati cand va e foame).

Biletele cumparate online le schimbati pe bratari (sunt corturi pe care scrie Ticket Exchange).

Pentru plati, trebuie sa va luati un card wireless. Puneti bani pe el si cu el platiti la comercianti (foarte simplu si repede). Ce va ramane , puteti cere la final. Ca sa tineti cardul, costa 500ft.

Noi am spart 20,000 – 25,000 ft (aprox 360 lei max) pentru 2 adulti (si am stat pe insula pana la 4 dimineata, de la aprox 2 dupa masa). Evident banii s-au dus pe mancare si lichide, in special (mi-am luat doar o bandana)

Purtati ceva comfortabil, fara tocuri! Si mai ales haine care nu arata murdaria prea usor, de care nu va pare rau sa le patati. Veti sta pe jos, prin iarba, destul de des.

Exprienta mea

_20150812_103149

In Romania nu mi-a fost dat sa merg la ceva asemanator, ever, desi am fost clienta fidela la doua editii alea Festivalului Medieval Sighisoara (2000 si 2001). Partea de crafts de la Sziget aduce cumva cu un festival de genul celui din Sighi, dar cu marfa…personalizata. Si scumpa.

Cand am fost intrebati de varu-mi-o daca am vrea sa mergem la Infected Mushroom la Sziget am zis DA fara sa gandim prea mult. De fapt, am zis DA, am dat mail la work pentru libere si abia apoi ne-am obosit cu detaliile.

Spre Budapesta am plecat martea in jur de ora 10. Punctul nou de frontiera pe autostrada isi face treaba si in aprox 2h jumate am fost in Budapesta. GPS-ul (Here maps de la Nokia) nu ne-a lasat balta prin capitala asa ca am ajuns la cazare ok (stiam sa ma duc doar pe jos, deci…GPS rules).

Cazati si schimbati in haine de festival, ne-am dus la Keleti pu sa ne luam biletele de zi .

TIP: biletele de grup (max 5 adt) sunt foarte avantajoase (3300 ft pe grup).

Dupa ce mi-am luat un mega reset de la “zona de transit” plina ochi de imigranti (foarte foarte trista privelistea) , am urcat in M2 si am mers spre insula. Fara harta ca deh, am bantuit destul in Budapesta pana acum.

Am ajuns cu bine in zona care trebuia dar ne-am sucit si invartit pana am schimbat biletele pe bratari. Ca de obicei, ca sa aflii ceva trebuie sa intrebi cel putin 2 persoane si sa insisti. Am facut si cardurile de plata si away we went.

_20150812_103113

Gentleman incepea la 4pm (ora locala) asa ca am avut timp suficient sa bem o apa / suc / bere si sa cautam scena. Apoi sa ne fataim putin pe la alte scene si eventuri mici (era workshop de muzica africana intr-un loc).

Primul artist: Gentleman. El a deschis ziua pe Main Stage cu un show splendid. Toata lumea dansa in ciuda caldurii cam insuportabile. Apa pulverizata venea din varii zone (inclusiv de deasupra zonei de public). Aproape o ora jumatate de show superb.

De acolo am luat insula la pas in ideea sa ne cuatam de mancare si sa stau putin locului. Am mancat, am luat ceva suvenir si apoi ne-am postat langa arena de sport sa ne uitam la altii cum joaca voley.

_20150812_103024

Cofeina de rigoare si am purces spre alte scene. Am stat putin la Volt si de acolo am purces spre Florence and The Machine , de unde am tulit-o repede spre marginea multimii. Caldura mare, aglomeratie si je nu suntem prieteni. Plus ca nu m-am omorit dupa tipa.

Dupa concert, am purces spre coada de la …toalete. Apoi am cautat ceva “cina”. Ne-am pus fundurile jos in iarba si incet-incet am purces spre A38 sa ii vedem pe Infected Mushroom. Am dansat cat au cantat ei si am mai stat in zona pentru Yellow Claw. Dar nu pana la final…

A urmat plimbarea spre iesire in ideea ca ne mai luam ceva de mancare si scoatem restul de bani de pe card (am pastrat cardul). De acolo la HEV.

Cu o statie inainte de Batthyany Ter, desi era trecut de ora 4am (cand incep sa circule metrourile), anuntul in tren a fost sa coborim aici sa luam tramvaiul ca inca nu merge metroul. Ne-am conformat (injurand printre dinti) si am mers la tramvai.

Metrourile mergeau ca doar de la Blaja Luja Ter am luat noi M2 spre Keleti pu. Somn de voie pana la 10 (au fost draguti la pensiune si ne-au lasat pana la 11 in cazare).

Concluzii

A fost obositor? Da. S-a meritat? Cu varf si indesat! As mai incerca o data? Clar!