Cronica de spectator: “A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare

Duminica, 22 ianuarie 2012, am avut norocul sa merg la prima premiera din anul 2012 a Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad: “A douăsprezecea noapte”, de W. Shakespeare.

Desi in scoala am citit si studiat destul Shakespeare cat sa stiu cateva piese cam pe de rost, despre A douăsprezecea noapte (Twelfth Night) nu stiam absolut nimic. Si nici nu am cautat nimic din timp pentru ca am vrut sa am o surpriza la premiera.

Comedie savuroasa, A douăsprezecea noapte nu are personaje secundare. Absolut toate personajele au ceva de spus si facut, iar comedia este asigurata de “confuzia identitatii” care se isca pe parcursul piesei.

Elementele de surpriza, pe langa haiosul mod in care Florin Covalciuc (Malvolio) si-a jucat rolul, au fost interludiile muzicale asigurate de Fly si Bobo (B-TON). Iar bufonul/nebunul (Feste) Calin Stanciu a fost absolut minunat.

Andrei Elek (Antonio) a fost si el spumos in rolul piratului, iar Oltea Blaga (Maria) s-a nimerit la fix in rolul cameristei careia ii place sa puna la cale si sa bage tot felul de intrigi.

Absolut toata distributia a fost la superlativ si au jucat rolurile cu har si drag: Marian Parfeni (Orsino), Valentin Voicilă (Sebastian), Doru Nica (Sir Toby), Ionel Bulbuc (Sir Andrew), Mariana Tofan Arcereanu (Olivia), Alina Danciu (Viola), Sorin Calotă (pretoul, un capitan de nava) si Roxana Sabău (Servitoare). Au facut figuratie: Vlad Haneş, George Balint si Cosmin Blenteşi.

Regia a fost semnata de Dan Vasile. Iar piesa a fost realizata cu sprijinul Liceului de Artă Sabin Drăgoi.

Mi-au placut enorm costumele. Te-au facut sa te simti acolo trebuie sa fii. Desi montarea piesei este una atemporala. Iar finalul piesei mi-a adus aminte de …concertele Pasarea Colibri pe vremea cand traia Florian Pittis. De ce? Pentru ca piesa s-a incheiat cu “Cantecul bufonului”.

Piesa-i gata, trag oblonul
Hei, ce ploaie e afara
Daca v-au placut bufonii
Mai poftiti si-n alta seara !