Circumvesuviana – sau cum ajungi la Pompeii si Herculaneum (Ercolano) din Napoli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In caz ca ati sarit peste lectiile de istorie, Pompeii si Herculaneum (Ercolano) sunt doua orase romane antice care si-au gasit sfarsitul datorita Vezuviului. Dansul e inca bine-merci in picioare, ba e chiar activ si arata cam periculos…

Spre bucuria turistilor care vor sa viziteze cele doua site-uri (ambele UNESCO World Heritage Site), exista o linie de tren suburban pe care o cheama Circumvesuviana (va jur ca mi-au trebuit cateva zile sa ii tin minte numele). Iar Napoli este orasul-baza pentru o astfel de iesire *.

Bilete

In 2014, noi am cumparat biletele direct din Statie (ne descurcam cu Italiana la nevoie), dar pot fi luate si de la tonetele de ziare. In plus, la info in Statie se vorbeste Engleza.

Daca vreti sa vizitati ambele site-uri intr-o zi (se poate, dar veti fi rupti – va zice cineva care a incercat experienta), luati bilet de zi pe Circumvezuviana (8.40 euro / persoana). Il validati in momentul cand coboriti la linii si gata, asta e tot ce trebuie sa stiti despre bilete.

Cand coboriti, aveti grija sa alegeti Binari Sorrento (adica Linia / Peron) Sorrento. Asa veti fi siguri ca sunteti pe drumul cel bun.

In 2017, lucrurile s-au mai schimbat si nu mai exista biletul de zi. In schimb, s-au introdus tronsoanele cu pret si validatate diferite. Pana la Pompeii cost 3.50 euro pe persoana, un drum, bilet valabil 140 min; iar pana la Herculaneum 2.70 euro cu valabilitate 120 min.

Linia, stopurile si trenurile

Pentru Pompei Scavi Villa dei Misteri (adica stopul care va da access cel mai usor la site), luati trenul din Napoli Garibaldi (NU din Statia Centrala, coboriti scarile urmand sagetile spre Garibaldi; se afla in interiorul Statiei Central, sau mai bine zis sub ea). Trebuie sa fiti in trenul spre Sorrento.

Din Statia Pompei Scavi, faceti stanga si urmati drumul spre una din intrarile in site.

Tot la acelasi site ajungeti si daca luati alt tren care opreste in orasul nou Pompei, dar e ceva mai greu de ajuns la site.

Pentru Herculaneum, trebuie sa coboriti la Ercolano Scavi. O data ce ati coborit scarile, mergeti pe strada principala si chiar la capatul ei (inainte ca drumul sa se imparta in dreapta si stanga) veti da de o intrare imensa spre site).

Diverse

La cate horror stories am auzit despre Napoli Centrale si Garibaldi, mai ca ma gandeam sa imi blindez rucsacul. Nu e cazul. Atata timp cat sunteti atenti (adica nu lasati portmoneu si telefon la vedere, de exemplu), nu va faceti griji. Si in plus, orice zona de gara e…mai sketchy de soi, oricum.

Nu uitati ca TOATE biletele pe Circumvesuviana trebuie validate.

La intoarcerea in Napoli, coboriti la Garibaldi (unde se si goleste trenul de alfel) desi ultima statie e Porta Nolana.

Nota:
* daca nu vreti sa stati in Napoli, puteti alege Sorrento ; atunci veti alege trenul ce merge spre Napoli.
Articolul a fost scris in Sep 2014, republicat cu editari in Sep 2017.