Ce putem face in Budapesta…cand ploua

Pentru ca ne place sa calatorim in perioadele din afara sezonului, cel mai adesea acestea implica o vreme instabila. Prin urmare, am invatat destul de repede ce putem face in Budapesta…cand ploua.

Muzee

DSCF0376_edited

Recunosc ca in afara de Muzeul Transporturilor si Muzeul de Istorie nu am poposit prin prea multe muzee in Budapesta. De ce ? Pentru ca mai mereu gaseam ceva de facut in aer liber. Dar cand ploua..un muzeu e un motiv bun sa te ascunzi de ploaie si sa mai inveti ceva.

Asadar, pe lista ar fi, pe langa cele mentionat mai sus, Hungarian Natural History Museum (Muzeul de Istorie Naturala) si Hospital in the Rock Museum (Spitalul in Roca). La cel din urma am avut chiar si reducere in iulie 2011 dar fix cand am fost noi pe acolo era inchis (curat ghinion tinand cont ca ar trebui sa fie deschis de Luni pana Duminica de la 10 a.m. la 8 p.m.)

Pentru cei care prefera…dulcele, exista Muzeul Martipanului (da, ati auzit bine; care de fapt e in Szentendre, unde se ajunge in 40 min cu HEV-ul si pe care l-am vazut si noi in 2019) iar pentru amicii lui Bachus , Muzeul Unicum (da, bautura, si turul include degustari). Daca aveti nostalgii comuniste, poate Casa Terorii v-ar interesa.

Interiorul Parlamentului

DSCF0580_edited

Abia la a cincea vizita in oras am reusit sa vad Parlamentul pe interior. Nu am fost exagerat de incantata , dar tinand cont ca era gratis* pentru cetatenii din Uniunea Europeana (daca pot demonstra asta, adica au buletin / pasaport la ei), au meritat cele 40 min in Parlament si …securitatea asemnanatoare celei de la aeroport.

Labirintul de sub Cetate

Este unul dintre locurile puse de mult pe lista “de vazut”. In 2011 era inchis. Acum am citit cum ca s-ar putea sa fie deschis. Oricum, un loc interesant care merita vazut.

Interiorul Bisericilor

DSC_3212

Matthias Church (Hun: Mátyás-templom) care domina piata de langa Bastionul Pescarilor, in Cetate, este una dintre cele mai frumoase biserici pe care le-am vazut. Interiorul l-am vazut abia in iulie 2011, dar cu siguranta vreau sa ma intorc.

Catedrala Sf. Stefan este , cu adevarat impunatoare. Cu toate ca cel mai mult m-a impresionat privelistea din turn – si urcarea pana acolo, pe scari! – iar pe vreme proasta nu cred ca e o idee buna, interiorul este foarte interesanta. Sunt ceva moaste intr-o capela din interiorul catedrala si puteti vedea Trezoreria (noi nu am fost).

Jak Chapel , capela de langa Castelul Vajdahunyad , este micuta si foarte cocheta. In iulie 2011, intrarea era pe baza de donatie. Aviz amatorilor: aici se pot face nunti. Si apropo: capela a fost construita din banii si la initiativa unei romance.

Bai termale

Pentru cei pasionati de a nu face nimic si de a sta in apa calda, cu siguranta aveti de unde alege. Széchenyi sunt langa Zoo, iar Gellért Baths langa urcarea la Citadela. Le-am mentionat pentru ca sunt cele mai populare.

Cafenele, restaurante, etc

DSC00101

O cafea, un ceai, prajituri … in Budapesta gastiti multe locusoare faine si ieftine unde puteti savura delicatese locale. In iulie 2011 am gast pe Bvdul. Andrassy o cofetarie micuta cu multe chestii faine.

Pentru pasionatii de bucatarie, gulyas nu ar trebui sa lipseasca din meniu. Iar pentru cei ca si mine, sunt multe restaurante vegane. Iar daca va plac vinurile, nu uitati ca Ungaria se lauda cu multe soiuri foarte bune , iar degustarile de vin sunt evenimente interesante (si nu foarte scumpe).

Evenimente

Budapesta este un hub cultural. Iar cand vremea nu te lasa sa stai pe afara, o idee buna esta sa va uitati ce se mai canta si se joaca pe la opera si teatre.

Iar daca sunteti dansatori, aveti foarte multe optiuni. Tangueros si tangueras pot consulta lista cu milongile si practicile din Budapesta, aranjate foarte misto intr-un calendar. Daca urmariti instructorii vostri preferati pe facebook sau instagram, sigur deja stiti cand fac milongi sau practici.

Ce ar trebui sa pune in bagaj pentru a nu fi afectati de ploiae in Budapesta?

Personal, mereu pun in bagaj o jacheta impermeabila pentru ca e foarte buna si impotriva vantului dar nici nu ia prea mult loc de stocare.

Oricat de draguta ma simt in sandale, cand stiu ca voi calatori in perioade cu vreme instabila, prefer oricand sa port pantofi sport pentru ca nimic nu este mai oribil decat sa fii ud la picioare.

Telefonul meu principal este rezistent la apa si oricum prefer sa folosesc un rucsac cand vizitez. Pentru ca pot pune si un bidon pentru apa in el, alaturi de un acumulator extern si un mini trepied.

Note:
* vizitarea Parlamentului a fost gratis pana in dec 2012 pentru cetatenii UE. Din ianuarie 2013 se percepe o taxa (1800ft)
Articolul a fost editat cu adaugiri in Nov 2013, Aug 2021, si Nov 2023
Acest articol include linkuri care pot fi calificate ca si linkuri de afiliat. Daca cumparati prin ele, as putea castiga un comision.