Ce ne asteapta prin aeroporturile Europei

Desi am zburat in vara lui 1989 pe ruta Arad – Bucuresti, abia de anul trecut am inceput sa zbor mai mult si sa incep sa cunosc aeroporturile Europei. Bine , nu am trecut (inca) pe la prea multe, dar din proprie experienta, urmeaza cateva sfaturi, sper eu, utile.

In primul rand, Romania nu e parte din Schengen asadar de cate ori zburam din Romania sau spre Romania, vom trece de “passport control”. Dar suntem membrii UE si daca calatorim in alta tara UE, putem folosi doar buletinul.

Despre cateva aeroporturi din Europa

London Luton

Am zburat pe London Luton in Martie 2011. Blue Air m-a dus acolo, direct de pe Bucuresti Baneasa. Luton, desi e unul dintre cele mai mici aeroporturi care servesc Londra, este extraordinar de bine organizat. Busuri conecteaza aeroportul direct cu centrul orasului, dar si cu gara din apropiere, care leaga aeroportul de St. Pancras / King’s Cross.

La zborul spre casa, acordati cam 1 – 1 1/2 h pentru a trece de check in, security check si a gasi poarta. De la intrare vei vedea ca e afis ghiseul de check in, iar apoi dupa ce treci de security check poti , va fi afisata si poarta de imbarcare (cu 30 min inainte de zbor).

Aeroportul din Atena

Poate concura cu success la unul dintre cele mai aiurea organizate aeroporturi, desi e nou. Este bine conectat de centru prin bus si metro (40 min).

Cand ajungi in aeroport, cauta zborul tau pentru a determina daca pleci din Terminalul A sau B. Daca ajungi prea repede in aeroport, stai pana se afiseaza ca nu ai incotro. Ideal ajungi cu 1 1/2 – 2 h inainte de zbor sa nu iti smulgi parul din cap de nervi.

Cand se afiseaza poarta, poti purcede spre terminalul potrivit. Treci de boarding pass control , apoi de passport control si in cele din urma ajungi la security check unde…vei avea surpriza sa te caute prin geanta (cu mana, adica).

Plus ca, in functie de cata Engleza stie respectivul/a vei da explicatie ce e aia curea cand intrebi daca sa o dai jos.

Aeroportul International Cluj Napoca

Aeroportul e mic si nu e foarte departe de oras. Noi am avut norocul sa fim ajutati de o ruda sa ne duca cu masina dar am inteles ca exista si busuri din oras.

Nu e greu sa te descurci in aeroport si de security check se trece usor (daca ai grija ce bagi prin carry on, da?). Recomand sa veniti cu 1 1/2 h inainte de zbor tocmai ca sa nu va stresati cu securitatea. Cand se face coada, pierzi repede rabdarea.

Aeroportul Leonardo da Vinci din Roma… sau Fiumicino

Este cel mai infiortator , in afara de Baneasa care e si mic, aeroport de care am dat pana acum. Am zburat deja de doua ori de pe el si m-am bucurat ca primul zbor a fost de la poarta C08 din terminalul 2. Evident mi-a luat ceva sa AJUNG la Terminalul 2.

Aeroportul e conectat de oras cu tren (din Termini si Tiburtina) dar si de bus-uri care opresc in Parcarea 3 de la Terminalul 3 sosiri. Cum zborurile low cost sunt de pe Terminalul 2, te plimbi cam 5 min pana sa ajungi unde trebuie.

Daca zbori prea Romania (cu Wizz Air sau CarpatAir) te tot plimbi prin terminal. Treci inainte de security check unde e ok si simplu. Dar apoi…lunga plimbare pana in zona H de decolare. Treci de passport control la un moment dat (si arunca cu buletinul de zici ca ai raie) si apoi te tot duci. Cam 30-35 min pana in zona H. Asadar, ajungeti la aeroport cu 1 1/2 h – 2 h inainte de zbor. Si calculati cu busul cel putin 1 h prin Roma.

Aeroportul Timisoara

E mic dar macar nu e chiar enervant. Decat la aterizare…cand am crezut ca da cu noi de toti “pereti” la cum ne-a zgaltaie. Alo, aeroportu, faceti ceva cu pista aia!

E de ajuns sa veniti cu 1 h inainte de zbor. De passport control se trece usor, dar nu va lasa prea repede chiar daca aveti online check-in (cica asta e ceva nou). Urmeaza security check unde sunt ok. Doar netbookul si lichidele le-am scos din geanta. Bine, plus inele, bandana si cureaua.

Aeroportul International Bari

Ca sa il citez pe Alex : “e mai naspa ca Fiumicino”. Si da, e. E mic dar inghesuit. Departures sunt la etaj. Insa e asa de inghesuit. Ca iti vine sa iti dai palmi. Si foarte confuz sa aflii pe unde sunt gate-urile. Insa security check a fost chiar decent, chiar si passport control. O ora va este suficient sa rezolvati toate procedurile inainte de ajunge la gate.

Macar exista bus din oras si costa doar 1 euro.

Aeroportul Baneasa -[Nota: Din 2012 nu mai este folosit pentru zboruri comerciale]

Este mic si inghesuit si iti vine sa iti dai palmi. Stai la security check de iti vine rau, ba scoti si camera foto, incarcatoare, etc.

Veniti din timp (2 h lejer) ca sa nu faceti crize de nervi. Sala de asteaptare e mica si inghesuita si va veti bucura cand , in sfarsit plecati. La intoarcere, sansele sa dai peste acrituri la passport control sunt imense.

(c) foto Cristina P.

Nota: articol updatat cu editari in Octombrie 2013.