Castelul Corvinilor, Hunedoara

DSC_3358

Prima fortificatie de piatra din Hunedoara dateaza de prin sec XIV, desi unii istorici o plaseaza in sec XV. Cert este ca in sec XV, Ioan de Hunedoara s-a decis sa transforme cetatea existenta in castel . De atunci dateaza Turnul Capistrano in care inca se afla un semineu de piatra gotic (singurul ce se mai pastreaza din castel).

DSC_3385

Tot in sec XV se construieste capela, o parte foarte intersanta a castelului. Arhitectura esta gotica si veti avea surpriza sa vedeti vitralii absolut superbe.

Castelul propriu-zis cuprinde: Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala, aceasta din urma neputand fi vizitata, din pacate (cand am fost noi accesul nu era permis).

In sec XVII se fac modificari ale castelului si se reamenajeaza Sala Dietei. Tot acum se construieste curtea exterioara.

In secolul XIX incep lucrarile de restaurare si se construieste fatada mare dinspre oras. Modificarile sunt facute cu “scopul cresterii gradului de atractivitate a monumentului.” (sursa: http://www.castelulcorvinilor.ro/2011/istoria-si-povestea/) Fix modificarile acestea nu mi-au fost pe plac, dar in rest castelul mi-a placut enorm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In timp ce va plimbati prin castel, sunt cateva incaperi cu exponate diferite; unele sunt interesante – de ex camera de tortura sau o expozitie cu evolutia castelului – , altele nu tocmai. Veti gasi si suveniruri (eu am luat magnet, ca de obicei).

Mi-a placut sa citesc despre legenda fantanii. Va las pe voi sa o descoperiti insa. Pe mine m-a impresionat.

Per total, tinand cont ca sunt fascinata de castele si legende, a fost o experienta foarte placuta. Cel mai mult m-au impresionat partile vechi din castel (inclusiv ramasitele turnurilor ce se pastreaza din sec XV). In zonele unde este doar piatra , simt frigutul in castel (motiv pentru care eu am apelat la geaca de iarna desi nu era foarte frig afara).

>>o istorie intersanta si detailata cititi aici (in Engleza, de la subtitlul Hunyadi Family, Hunyadi Castle; nu uitati de partea despre Dracula, eu chiar nu o cunosteam).

Cum ajungem la Hunedoara?

Cel mai simplu, cu masina proprie (sau inchiriata). O alta alternativa ar fi cu trenul pana in Deva iar de acolo sunt microbuse spre Hunedoara. O data ajunsi in oras, urmati indicatoarele spre Castel (nu e greu de gasit).

Taxa intrare si program vizitare

Program de vizitare incepand cu 1 Mai 2018:

Luni 12:00-20:30*
Marți 9:00-20:30*
Miercuri 9:00-20:30*
Joi 9:00-20:30*
Vineri 9:00-20:30*
Sâmbătă 9:00-20:30*
Duminică 9:00-20:30*

*ultima intrare se face cu 45 minute înainte de ora închiderii.

Adulti
– 20 Lei (ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie),
– 25 lei (martie, aprilie, septembrie, octombrie),
– 30 Lei (mai, iunie, iulie, august)
Elevi, Studenti – 5 Ron
Taxa foto – 5 Ron (DOAR pentru camere foto; daca faceti poze cu telefonul nu se percepe taxa)

Nota: articolul a fost scris in Martie 2013. Tarifele de intrare au fost updatate in Iun 2018.