Calator in Romania: atunci cand nu ai masina proprie


A dat (din nou, dupa 2 ani) norocul peste mine si am castigat un weekend la Straja. Happy happy , joy joy cand am aflat stirea (adica am citit mailul) dar firea-mi pragmatica si-a aratat coltii: cum ajungem noi la Staja? (din Arad)

Refuz cu indarjire sa investesc in masina. Am permis din 1999 dar am condus putin (masina familiei, cu ceva mai in varsta decat mine) si consider ca daca tot stau in buricul targului, ma pot descurca fara masina. In plus, cand calatoresc in strainatate, nu am suprize ca nu pot gasi transport. Ehe, dar sa nu uitam ca stam in Romania…si la noi totul e pe dos. Asa ca, dai si cauta , nene!

Straja…accesibila prin Lupeni. Bon, Lupeni e deservit de Regiotrans din Petrosani. Asadar, primul pas: tren Arad-Petrosani. Infofer.ro ramane pretenul meu bun de ani de zile (inca nu am avut vreo problema cu ei sa nu afiseze corect trenurile). Si ce vad eu?

Singurele trenuri Arad-Petrosani ajung la orele: 20:53, 21:08, si 23:31 . Adicatele zero sanse sa gasesc vreun mod de a calatori mai departe spre Lupeni si nici o sansa sa arunc banii pe o noapte in…Petrosani.

Al doilea pas: varianta cu legatura!

Arad-Simeria : un tren decent care ajunge la 07:10 – 94.6 RON /dus-intors/ pers (cl II-a vagon clasa)
Simeria-Petrosani: plecare 10:35 (deh, CFR intarzie , nu ma risc mai devreme); soseste 13:08 – 22.4 RON / dus-intors/pers (cl II-a vagon clasa)
Petrosani-Lupeni: Regiotrans plecare 15:24 ; soseste 16:13 (asta intr-o zi de vineri) – 4.40 lei / pers

Bun, pana aici avem: 125.80 lei / pers / dus-intors [nu m-am obosit sa ma uit la orele de intors pentru ca va voi explica mai incolo de ce]

Din Lupeni in Straja am inteles ca ar fi microbus plus teleschi; sau “ia-ma nene”; sa operatori privati. Din ce am inteles undeva la 50 lei/ drum. [hopa, ce potential de afacere, neica!]

In teorie, drumul prin Simeria – Petrosani – Lupeni ar trebui sa fie suportabil cu toate opririre de rigoare. Doar ca, vedeti voi, e iarna. Si stim cu totii ce intarzieri are CFR-ul si vara, daramite iarna.

Asa ca, al treilea pas: cauta un prieten cu masina!

De fapt pasul 3.1: informeaza-te daca poti schimba camera dubla pe tripla plus diferenta
si pasul 3.2: vorbeste cu un prieten cu masina.

Guess what? Mi-au iesit ambele. Acum trebuie doar sa decidem weekendul in functie de programul nostru de munca (si sa sincronizezi trei persoane e cam….greut).

Mie imi place foarte mult Michelin Planner pentru ca iti da si un cost aproximativ in functie de masina aleasa (si pretul combustibilului).

Distanta cea mai scurta e 264 km si ar trebui sa facem 04h38. Dar…suntem in Romania.

2-11-2013 4-04-21 PM

Google Maps e bun si el la cautat rute, dar nu aflii cam cat te-ar costa . Google maps a ales E70 ca ruta cea mai scurta: 276 km, 4 hours 19 mins

Asadar, probabil pe la inceputul lui martie o sa va chinui cu postari despre cum e in statiune de munte daca nu practici sporturi de iarna (ps: mi-am gasit costumul de schi si trebuie sa il duc la stramtat!). Ca mentiune, ultima data la munte iarna am fost in 1995…

Update Feb 12, 2013: anul trecut am petrecut 1 mar si 8 mar prin avioane si prin Italia si Grecia. Anul asta merg la Straja de 8 mar. NOT BAD. NOT BAD at all 😉