Batalia Oraselor: Budapesta vs Bratislava

Doua capitale situate pe Dunare, doua orase usor de navigat…cat e de usor sau sa alegi intre ele? Sau, de ce sa alegi? Mie mi-e tare greu.

Drumul

Twin City Liner

Pentru cineva care sta in Vestul Romaniei, ambele orase sunt la o aruncatura de bat, cu trenul. Pana in Budapesta se fac undeva la 5 ore (cu tot cu vama si schimbare de fus orar). Iar din Budapesta spre Bratislava mai adaugati aprox 2 1/2 h (si ceva intarzieri micute).

Sunt variante spre Bratislava cu legatura in Budapesta care nu necesita sa stati peste noapte in Capitala Ungariei. Ca de obicei, bahn.de e excelent la pus rute cap-coada. Insa preturile va trebuie sa le culegeti de la agentiile CFR. Noi am scos din buzunar aproape 500 lei (2 adulti/ RT, cu tot cu loc pana innapoi in Budapesta) pentru drumul la Bratislava. Arad-Budapesta-Arad se invarte in jur de 320 lei / 2 adulti / RT.

Avantajul cel mare e al Budapestei insa pentru ca aeroportul primeste zboruri de la multe linii aeriene din lume. Bratislava primeste doar zboruri Ryanair si Norwegian Air Shuttle; si ele din Vestul si Nordul Europei.

Pe de alta parte, in Bratislava puteti ajunge pe Dunare din Vienna in doar 75 min cu un catamaran.

Cazare

Comparand aceeasi perioada si acelasi tip de cazare (camera dubla cu baie in camera, in hostel), ambele orase stau la fel. Am platit fix 40 euro / noapte in Budapesta; si fix 40 euro / noapte in Bratislava. In Mai 2014. Am fost , in ambele cazuri, aproape de centru si de gara.

Avantaj Bratislava insa pentru ca a fost camera mult mai mare . Insa in Budapesta am avut si o bucatarie comuna la dispozitie, iar in Bratislava am avut fierbator electric in camera si fridiger pe hol (si un MW).

Ce putem face in orase

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru Bratislava e suficient sa alocati astfel timpul:

  • 1 zi , maxim 1 zi jumatate: Orasul Vechi, inclusiv Poarta lui Mihai si Biserica Albastra
  • jumatate de zi la Devin (Castelul)
  • jumatate de zi la Castelul Bratislava (inclusiv muzeul)
  • 1 zi la Monumentul Slavin si Turnul de Televiziune (si Muzeul Transporturilor)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cand vine vorba de Budapesta, lucrurile devin putintel mai complicate. Orasul e mult mai mare si ceea ce aveti de vizitat se imprastie pe o arie mai larga:

  • 2 zile Buda din care o zi Citadella si Dealul Gellert si o zi Cetatea cu imprejurimi
  • 2 zile Peste din care o zi Vaci Utca, Piata Centrala si Parlamentul, iar cealalta zi Piata Eroilor, Castelul Vajdahunyad si zoo
  • o zi la bai si pe Margitsziget
  • o zi cu Children Railway si la Turnul Elisabetei

O alta diferenta ar fi ca in Budapesta ai nevoie de transport in comun sa fi cat mai mobil. Distantele sunt destul de mari pe jos (sigur , face bine la silueta). Un bilet de zi e o idee buna (sau chiar de saptamana daca stati mai mult). In Bratislava, aveti nevoie doar sa ajungeti la Devin cu transportul in comun (sau cu barca). In rest, totul e aproape , mai ales daca luati cazare in apropierea Orasului Vechi.

Concluzii?

Personal mi-a facut placere sa combin vizita in cele doua orase insa mai fusesem in Budapesta de 6 ori. Asadar, de data asta ne-am plimabt doar cu tramvaiul 2 si am mers pe Margitsziget.

Bratislava m-a fermecat. Am stat doar 3 zile in oras si am vazut destul de multe. Dar mai avem motive sa ne intoarcem.

Mi-a facut mare placere sa observ ca in ambele orase te poti descurca lejer doar cu Engleza. Budapesta a crescut mult la capitolul asta. Daca in 2007 se vorbea foarte putina Engleza, acum cam greu sa dai peste lucratori in turism care sa nu te ajute in limba lui Shakespeare.