Batalia oraselor: Atena vs Roma

Daca saptamana trecuta am discutat putin despre Budapesta vs Viena, azi ma voi ocupa de “greii” istoriei: Atena vs Roma.

Am avut bucuria de a vizita ambele orase in Martie 2012. Am stat 5 zile in Atena si 3 zile in Roma. Am zburat atunci Timisoara – Roma – Atena – Roma – Timisoara.

Drumul

IMG_20120308_065818

Bineinteles ca pentru temerari exista varianta busului sau masinii proprii, iar pentru cei cu chef de stat in trenuri, cu siguranta pot merge Arad – Roma cu trenul (stiu pe cineva care s-a aventurat). Din pacate, Grecia nu mai are legaturi pe calea ferata cu nici o tara cu care imparte granitele, asa ca va trebui sa mergeti cu o combinatie de tren si bus sa parcurgeti Arad – Atena “pe pamant”.

Am facut o simulare pentru Aprilie 2014, Timisoara – Roma – Timisoara si Budapesta – Atena – Budapesta. Zborurile direct Budapesta – Atena se pare ca se reiau mai tarziu de inceputul lui Aprilie.

TSR – CIA – TSR 404 lei / adult cu Wizz Air , Apr 1-8, 2014

BUD – ATH – BUD 603 lei / adult cu zbor indirect JAT Airways via Belgrad, Apr 1-8, 2014
la care adaugam Arad – Budapesta – Arad cu trenul , in jur de 160 lei / adult.

Update 1 Iul 2014:

O simulare pentru Septembrie 2014.

TSR – CIA- TSR 564 lei / adult cu Wizz Air, Sep 13- 20, 2014

BUD- ATH- BUD 826 lei / adult cu Alitalia, Sep 16- 24, 2014
la care adaugam trenul.

Se observa o crestere semnificativa a preturilor. Ceea ce este de asteptat, pentru ca Septembrie in ambele orase ofera o vreme superba si este in shoulder season.

Cazare

In Atena am stat in budget hotel (tripla, cu baie, cada, aer conditionat, TV si net) langa Monastiraki, iar in Roma am stat la o pensiune, intr-o camera dubla cu baie shared chiar langa Termini.

Pentru perioada mentionata mai sus, in Roma o camera twin va costa de la 40 euro / noapte / 2 pax intr-un “holiday resort” la 20 min de centrul orasului sau de la 62 euro/ noapte/ 2 pax chiar in centrul orasului. Baie privata, internet, ventilator (fara AC), lenjerie de pat si prosop.

In Atena, tot pentru 1-8 Apr 2014, o camera dubla incepe de la 25 euro / noapte / 2 pax. Fix in zona unde am stat noi (langa Monastiraki si foarte aproape de site-uri cu acces direct spre aeroport via metro). Baie privata, AC, internet, lenjerie de pat, prosop si TV.

Ce putem face in orase

IMG_20120413_143551

Cu siguranta nu va veti plicti, asta e sigur. In Atena, nu ratati: Acropole , Agrora Greceasca, Agora Romana. Daca mai aveti timp: Templul lui Zeus, Gradinile Nationale, Zappeion, Stadionul olimpic, Kerameikos (necropola), multe muzee (inclusiv cel de langa Acropole). Si, desigur, schimbare de garda din fata Parlamentului. Recomand un tur pe jos al orasului (ghidul nostru a fost absolut demential) si sa nu uitati de mancare greceasca, da?

In Roma, Forumul Roman si Colosseumul sunt cele doua mari obiective de neratat. Va vor tine ocupati cu orele. Fontana din Trevi , Scarile Spaniole, Piata Navona si Vaticanul atrag si ele foarte multi turisti. Muzeele Capitoline si Pantheonul nu ar trebui ratate si…daca tot suneti in Roma: pizza si cappuccino cu cornetto , micul dejun “clasic” ! Nota bene: gelato!

Concluzie?

DSC_0362 _edited

Daca la Roma se ajunge clar mai usor si mai ieftin decat in Atena, aceasta din urma compenseaza cu pretul la cazare si pretul mic al cheltuielilor cat veti sta in oras. Puteti manca o salata buna cu 4-5 euro iar o masa la o taverna va ajunge la 50 euro / 3 persoane plus tips (si include cafea, bere, mezedes si un platou mare de mancare calda).

In Roma, daca nu mancati in zonele turistice puteti iesi la 5-6 euro salata sau paninis. Cum nu am incercat pizza sau paste , nu am idee ce preturi se invart pe acolo. De neratat sunt cappuccino si cornetto!

Cum spuneam si in articolul despre Budapesta vs Viena, fiecare oras poate fi pe cat de “scump” sau “ieftin” pe cum e stilul tau de calatorie . De exemplu, noi nu am folosit transportul in comun in Roma de loc (decat transferul de la si spre aeroport) iar in Atena am folosit busul si metroul sa mergem la aeroport. In rest, am umblat pe jos pentru ca am vrut si am avut cazare in locuri amplasate strategic. Folositi-va de biletele compuse care se gasesc in ambele orasele.

Atena are un deosebit avantaj fata de Roma: Engleza! Toata lumea vorbeste si vrea sa te ajute…in Engleza. In Roma e mai greu, tendita tuturor este sa o dea pe Italiana , chiar daca tu vorbesti in Engleza si ei te inteleg , vor raspunde in Italiana.

Alte resurse

Atena

Nota: articol scris si publicat in Feb 2014; updatat cu informatii noi despre zboruri in 1 Iul 2014