Avion, tren, autobuz, feribot..ma doare capul! Dar ce aleg?

Stiu, in titlu nu am cuprins chiar TOATE mijloacele de transport (sarind elegant pentru vasele de croaziera si masina), dar se pune intrebarea ce alegem , in functie de destinatia unde mergem?

Sigur, din punct de vedere al conservarii individului, suntem tentati sa optam pentru cel mai sigur mod de a calatori. Insa aici intervine mult hulitul buget.

Tipic, cand mergem dintr-o tara in alta avem de ales intre tren, avion si masina (autobuz). Comparand acestea doar din punctul de vedere al sigurantei, avionul iese castigator detasat. De-a lungul ultimelor decenii siguranta zborului a crescut foarte mult , deci nu mai are rost sa ne facem probleme [si da, voi evita discutia low-cost vs companie de linie].

De-a lungul ultimilor ani a crescut insa numarul accidentelor de tren. De vina sunt deraierile si neatentia mecanicilor, precum si prabusirea podurilor.

Iar masina, se stie, este alegerea ce mai periculoasa. Pe sosele au loc cele mai multe accidente, fie ca vorbim de turisme sau de autobuze.

Statistic vorbim, umblatul si mersul cu bicicleta sunt printre cele mai sigure modalitati de a te muta de la punctul A la punctul B. Sigur, mi-ar placea sa fac turul Europei pe bicicleta sau pe jos, dar cu o perioada limitat de concediu, ma indoiesc ca imi ia reusi prea curand (decat daca lucrez de pe drum).

Deci, ajungem sa facem compromisuri, unde bugetul are cea mai mare importanta. Impreuna cu viteza. Cel putin pentru mine. Daca un zbor nu e foarte scump in comparatie cu biletul de tren sau autobuz, dar stiu ca voi salva ore bune, prefer sa zbor.

De ce toata introducerea asta lunga? Pentru ca, de ceva vreme, ma chinui sa fac cumva sa “imi iasa” o mini excursie din Italia spre Grecia sau Croatia. Cum de ce? Pentru ca asa sunt circumstantele ca ma infiintez vreo luna pe la Italieni (si imi iau nu doar iubitul ci si munca cu mine). Si daca tot voi fi pe coasta, la o aruncatura de bat de Croatia si Grecia, vreau sa ajung si acolo.

Si acum, sa intre in cadru: DILEMA! Ma gandesc sa ma uit de feribot de la Bari la Patras. Error! Circula doar din 1 Apr la 31 Oct si eu voi fi prin zona in Feb – Mar. Bon, ma uit pe ruta Bari – Dubrovnik. Cica e “tot anul” care de fapt e de la sfarsitul lui Mar pana la sfarsitul lui Nov. Bun si asa. Dau si caut. 58 euro / pers / un drum daca aleg “aircraft type of seat” (adica scaun ca si cele de tren/avion) …drumul este 9 ore! Din Patras trebuie luat autobuz spre Atena.

Mintea mea “luminata” se gandeste sa caute zboruri. Si ce gasesc? Roma – Atena 69 euro/pers / dus-intors . Plus ca zborul dureaza 2 ore. [iar pana la Roma nu trebuie sa platesc transfer].

Indiferent de cat de mult imi place sa calatoresc incet, explorand zonele unde ma duc, cand dau de optiuni de genul prezente mai sus, e imposibil sa nu aleg sa zbor.

Din pacate, cand e vorba de umblatul prin Romania singura varianta viabila ramane trenul (sau masina personala/inchiriata). Iar timpii de calatorie sunt ingrozitor de lungi. Nici la preturi nu stam prea bine daca ne gandim ca sunt conditii decente la rapid sau InterCity [si aici ma refer macar la o priza si aer respirabil].

Anul asta am avut norocul de a merge prin tara si pe afara atat cu trenul, avionul cat si cu autobuzul. Am ajuns sa nu mai am reactii adverse la intarzierile CFR, considerandu-le de-a dreptul “normale”. Si nici nu m-am mirat ca in RAPIDUL spre Bucuresti nu am avut priza in compartiment.
M-am minunat de cat de prost organizate sunt lucrurile pe Bucuresti Baneasa si cat de eleganti sunt Englezii pe London Luton. Si raman de-a pururi indragostita de Budapesta si de eficienta celor de la bilete de la Statia Keleti.

Din experienta mea de turist prin Europa (si Romania, evident) va pot spune atat: nu alergati intotdeauna dupa cele mai ieftine solutii, alegeti cele mai eficiente solutii. Desi, spre norocul nostru, de cand cu multe low-costuri si mania noastra de a nu duce decat bagaj de mana, pe foarte multe rute (ma refer la Centrul – Sudul – Vestul Europei) cea mai buna solutie a ajuns sa fie avionul.