Atena: vechi, nou, bogat si sarac in acelasi loc

De cand cu criza economica de prin Europa noastra draga, toti au auzit de Grecia si mai ales de “rascoalele” din Atena. Pentru ca stiam de la localnici ca nu voi crapa daca vin in vizita, mi-am luat geanta in mana si am plecat la drum.

Pentru turisti, in general, Atena inseamna in primul rand Acropole, care este recunoscut de toti in poze. Prea putini stiu despre zonele din jurul rocii sfinte…Plaka, Monastiraki, Psyri, Anafiotika.

Daca in Plaka vei gasi taverne si shop-uri de unde poti sa iei de toate, Anafiotika e o zona absolut superba, unde te vei crede pe o insula, nu in Atena.
Nu stiam absolut nimic despre acest colt de rai, dar l-am descoperit alaturi de o prietena, localnica.

Tot ea m-a dus intr-o taverna unde am incercat cateva din bunatatile grecesti, inclusiv tzatziki si branza pe grill, impreuna cu ceva chiftele vegetariene si ardei capia umpluti cu branza si apoi pusi pe grill.

Cafeaua in Grecia e si ea de multe feluri. Se bea frappe cand e cald, dar daca nu esti fan Nescafe, …asta e , poti alege altceva. Eu am incercat cafe late si espresso.

Am fost si la o plimbare (walking tour) impreuna cu un ghid care mi-a devenit prieten dupa doar cateva ore. Am trecut in revista mii de ani de istorie si am invatat atat de multe despre Atena si Grecia.

Recomand tuturor o astfel de experienta pentru ca apoi veti putea face plimbarea pe propriile picioare, fara harta, intelegand si mai mult din ceea ce este Atena.

Stiam ca Atena e pe dealuri dar cata miscare am facut de cand sunt aici nu am facut in viata mea! (si da, am tot fost pe dealuri in jurul Aradului si nu numai).

Nu pot spune ca trebuie sa fi in cea mai buna conditie fizica sa vezi Atena, dar e bine sa iti cunosti limitele. Cand nu mai poti, ia o pauza. Iar daca e cald si soare, neaparat ia o sticla de apa cu tine (0.50 euro la 500 ml).

Acropole (si muzeul aferent) raman totusi marile atractii ale Atenei, impreuna cu intregul “parc argeologic”, in total 7 obiective turistice (care au un bilet compus de 12 euro pe persoana, valabil 4 zilelater edit 2017: intrare la Acropole e 20eur). Sigur, se pot lua bilete separat, in caz ca nu aveti in plan sa vedeti chiar tot.

Recomand pantofi sport buni pentru “cocotat”. Sigur nu vreti sa alunecati si sa va rupeti gatu prin Atena.

Am sa ma refer acum putin la parte mai neplacuta. Ca rezultat al crizei, se vede ca multe magazine sunt inchise si sunt ceva cersetori pe strada. Insa, nu m-am simtit ca fiind amenintata. Si cu siguranta, nu m-am simtit mai in nesiguranta decat acasa. Daca nu umblati cu smartphone-urile la vedere sau cu o camera foarte scumpa atarnata de gat, nu are rost sa va faceti griji ca veti fi atacati.

Cand am ajuns in Atena era ceva protest in Syntagma. Ca rezultat, busul de la aeroport a oprit la mama naibii si am mers cam 2.5 km pe jos pana la hotel. Asta e, nu a murit nimeni, am facut sport carand valizele de 8 kg dupa noi, fara roti (nu de alta dar nu mai intrau in “cusca” EasyJet de la aeroport).

Nu m-a platit nimeni sa scriu pozitiv despre Atena. Consider ca este un oras care merita sa il vizitezi, daca se poate in afara sezonului (adica Martie, Noiembrie). Atunci vei avea ocazi sa faci si poze frumoase, fara prea multi turisti in cadru…iar preturile sunt foarte bune.

Eu am platit 17 euro pe camera ( 2 persoane). Avem net, tv, aer conditionat, cada si apa fierbinte. Micul dejun e 4 euro de persoana (dar te tine plin pana dupa amiaza).

Biletul de bus de la aeroport in Syntgma e 5 euro, iar metroul pana la Aeroport e 8 10 euro (later edit, 2017).

(c) foto Cristina P. & Alex G. si nu pot fi redistribuite fara acordul nostru.