Alberobello, Italia – excursie de jumatate de zi din Bari

DSC_5680

Alberobello – copac frumos, Ita – este un mic orasel Italian, aflat in apropiere de Bari. Cunoscut pentru casele truli, Alberobello atrage turisti de pe toate continentele. Nu e prima data cand ne intalnim cu Sud Americani in Italia si vizita noastra la site-ul UNESCO de la Alberobello nu a facut exceptie.

Cum ajungem

Am purces spre Alberobello intr-o duminica cu vreme nitel nehotarita. Eram deja in Bari si cu o zi inainte am facut ture prin gara si jurul ei sa luam bilete de bus pentru duminica. Sa va explic. Peste saptamana (luni – sambata) exista un tren care merge de la Bari la Alberobello. Duminica nu (our luck). Mai mult, casa de bilete nu e deschisa duminica asadar sambata am incercat sa ne prindem de unde naiba luam biletele.

Trenul (si busul) sunt operate de Ferovie del Sud Est, care au gara …dupa linia 10 a garii principale din Bari. Confused much? Si noi! O domnisoara foarte simpatica de la o alta linie (cea spre aeroport) mi-a explicat intr-o Engleza superba cum sa ajung la Ferovie del Sud Est. Sa va explic si voua. Intrati in gara Bari. Veti vedea niste scari (pasaj sub teran). Mergeti prin el pana in capat, unde scrie Binario 10 (linia 10). Iesiti dupa el , si faceti stanga. Tah-dah! Ferovie del Sud Est! Acu intrati pe portita , si luati biletele. Evident, Engleza e degeaba acolo deci a fost foarte fun , dar am rezolvat.

Pe site-ul lor gasiti orare si pret. Noi am plait 9.80 eur / return / adult.

Cu biletele in mana, Duminica am purcesc spre bus. Alta distractie ca nu stiam unde opreste exact dar am intrebat unul din soferii lor si ne-am dumirit. Logic, unde era palcul cel mai mare de oameni!

Drumul teoretic ar trebui sa tina putin sub 2 ore. Eh as! A tinut ceva peste 2 ore si doar ultimii 8 km au fost de-a dreptul superbi. In rest, doar localitati si ceva maslini. Ok, da, noi am fost deja mult prin Italia asa ca palcurile de maslini nu mai sunt reactie “wow” , pentru cine merge prima data…sunt.

DSC_5682

Busul ne-a lasat in apropiere de gara si de acolo am fost pe cont propriu. Am pus frumos GPS-ul ca nu era chip sa aflam pe unde naiba trebuie sa mergem. Acu va pot zice: sus pe Via Garibaldi pana dati de o piateta si apoi faceti stanga. Ati ajuns. Semnele spre zona Monti apar doar cand sunteti la cateva sute de metri de zona protejata. Ah, draga Italia!

Ce facem

DSC_5688

DSC_5689

DSC_5690

Cum, ce facem? Ne plimbam cat ne tin papucii! Strada care duce la biserica e plina ochi de turisti, dar ..ce am facut noi a fost sa o luam pe cele mai laturalnice strazi posibile. Nu sunt shopuri pe acolo , deci nici turisti. Eh, cativa ca si noi, care chiar admirau zona si faceau poze.

DSC_5706

DSC_5709

Si ca veni vorba de shopuri. In buna traditie noi ne uitam acolo unde e mai putina lume si unde nu se vorbeste Engleza. Semn ca pe acolo trec turisti de-ai lor si nu straini. Asa am facut si cand am ales unde sa mancam ceva si ne-am delectat cu ale noastre cunostinte de Italiana pentru ca nu era chip de vorbit Engleza.

In Alberobello stati cat vreti, sau daca sunteti legati de busuri – ca si noi – incercati sa ajungi in statie cu vreo 10 min inainte sa vina busul. Logic, intarzie, nu va faceti griji. Dar macar veti cunoaste oameni noi si vei povesti in cate limbi stiti , despre tot ce misca sub soare. Noi am cunoscut un cuplu din America de Sud (din nou!) si am stat la povesti in Italiana si foarte putina Engleza.

Ce sunt de fapt trulli

DSC_5710

Casele trulli sunt specifice Vaii Itria din regiunea Puglia (Apulia). Exista casute de genul asta in toata zona , dar cele bine pastrate sunt doar in Alberobello. Sunt doua zone de astfel de casute in Alberobello: Monti, care este protejata UNESCO, precum si o zona rezidentiala (dap, lumea inca mai sta in ele).

Traditional, castutele sunt construite fara mortar, din roca vulcanica sau calcar. Daca va uitati atent in jur, pe unele acoperisuri sunt tot felul de simboluri. Ele sunt Crestie – de exemplu Soarele ca simbol al lui Hristos -, primitive – crucea radiala-, dar si magice – simbolurile pentru Saturn si Mercur.

Puteti sta intr-un truli. Ideal ar fi sa faceti sapaturi din timp daca veniti vara, dar in restul anului puteti doar aparea in zona si intreba. Cand va plimbati pe stradute veti vedea ca unii merchants ofera posibilitatea sa vizitati casutele, mai ales cele cu panorama.