A fi blogger … in Romania

Ce inseamna sa fii blogger [in Romania] si cum vezi tu blogosfera?”

Conform definitiei un blogger este o persoana care tine un blog (sau un jurnal online). Dar sunt bloggeri jurnalisti? Un judecator in USA nu este de aceasta parere. In martie a.c. acesta a decis ca bloggeri care au publicat informatii despre un produs Apple care nu a fost scos deja pentru public sa spuna sursele lor. Or jurnalistii nu sunt obligati (in USA) sa isi divulge sursele.

Acest lucru seteaza un precedent..mai mult, adanceste prapastia care, oricum exista intre bloggeri si jurnalisti – cei din urma considerdand ca bloggerii nu sunt si nici nu vor fi jurnalisti.

Unele organizatii insa au inceput sa legitimizeze bloggerii ca fiind macar jurnalisti incepatori. In plus, inca din 2004, bloggerii au primit legitimatii de presa pentru a transmite informatii de la conventiile organizate inainte de alegerile Prezidentiale (USA). Totodata, multe publicatii de succes incep sa aibe si bloguri. Cel putin unul din trei bloggeri sunt considerati jurnalisti legitimi in afara web-ului.

Pe de alta parte insa, bloggeri au reputatia de a nu oferi informatii corecte. In jurnalism, aceleasi reguli care proteaja sursele ii obliga pe cei care scriu sa nu publice lucruri neadevarate.

Si totusi, ce inseamna sa fii bloger in Romania?

Teoretic, te chemi blogger in momentul in care ai un blog. Ca e un subdomeniu pe undeva, ca ai siteul tau…daca ai un blog si incepi sa scrii orice pe el, esti blogger. Un blogger este deseori perceput ca cineva care nu prea are ce face cu timpul. Sau, cei bine infipti si influenti, ca cineva care isi permite sa scrie doua -trei articole, si pe seama asta merge moca cam peste tot.

In iulie a.c. am cunoscut cativa bloggeri din Bucuresti; printre ei si pe Adrian Ciubotaru. Il consideram “un zeu”. Cunosteam multe dintre proiectele in care e implicat. Am sorbit fiecare cuvintel cand s-a prezentat la intalnirea bloggerilor din Arad. Si totusi, omul Adrian este altfel decat imaginea creata in media.

Cu totii aspiram la notorietatea lui Adrian Ciubotaru, de exemplu. Dar nu toti stim cat a muncit sa ajunga unde este el acum. E greu sa fii luat in serios ca si blogger in Romania. Mai ales daca esti…mic.

Personal, sunt scriitor de limba Engleza , iar continutul ce il public la munca respecta intotdeauna regulile impuse de jurnalimsul traditional. Aplic aceleasi reguli si pe blog. Public articole documentate si/sau de opinie. Scriu pareri personale despre evenimentul la care am fost.

A fi blogger inseamna sa ai curajul de a sustine o opinie. Pacat ca nu avem legile care sa ne protejeze.

Blogosfera din Romania este inca tanara, desi avem bloggeri influenti; care nu doar ca fac bani din blogul lor dar sunt si lideri si formatori de opinie. In afara acestora, totul este o jungla. O bataie pe sponsori si continut. O “no-men’s-land” in care incercam sa razbim.

Nu pot judeca blogosfera noastra pe baza catorva bloguri pe care, personal, le urmaresc. E adevarat ca foarte multe bloguri sunt de toata jena, dar exista si bloguri foarte bune. In plus, bloggeri care sunt axati pe a face bani nu isi permit “pauze” ca nu am chef sa scrie (ni se intampla tuturor sa agatam “ustensilele” in cui si sa zicem “the hell with it”).

Mai este si partea frumoasa a bloggingului… intalnirile, plimbarile prin tara, social media…cunoastem persoane online pe care apoi apucam sa le vedem in “real life”. Iar acest lucru este cu adevarat pretios.

N.B. Scriu din placere. De la 15 ani. De la 25 de ani am inceput sa scriu pe bani. Intai ca freelancer, apoi angajat full time. Acum am atat un job cat si proiecte pentru care scriu doar de placere.

Articol scris pentru SuperBlog 2010. Editat in Nov 2012.

2 thoughts on “A fi blogger … in Romania

Comments are closed.