14 Destinatii pentru 2014

Au inceput sa apara listutele cu destinatii pentru 2014. Plecand de la ele, m-am decis sa fac o lista proprie cu ce mi-as dori sa vizitez in 2014. Cum, in medie, am vizitat cam 9 orase in fiecare an, ma astept ca lista sa se intinda si pe 2015.

1. Praga

Mi s-a pus mie pata sa merg la Praga. Cu trenul din Budapesta. Varianta cu TAROM din Cluj nu imi surade de nici un fel. Insa nu vreau sa ajung pe frig ci mai mult ca sigur in primavara sau toamna.

Praga este capitala Republicii Cehe si este situata pe raul Vltava. Ce e de vazut aici? Orasul Vechi, Ceasul Astronomic, Podul Carol, Castelul Praga si multe biserici.

2. New York

Din nou un oras pe care am pata pusa de mult. Am citit despre ceva zboruri noi si ieftine din Europa asa ca…sunt ferm convinsa ca ar fi cazul sa profit de ocazie.

New York e poate cel mai cunoscut oras din USA, multumita multor filme si seriale ale caror actiune se desfasoara aici. Foarte multe muzee, Statuia Libertatii, dar si Parcul Central sunt printre atractiile orasului.

3. Eger

Era cat pe ce sa fie destinatia aleasa pentru ziua mea in 2013, dar nu s-a nimerit. Insa vreau neaprat sa vad oraselul medieval.

Eger e al doilea oras ca marime in Nordul Ungariei (dupa Miskolc) si este, in general, o destinatie de zi. Este binecunoscut pentru castel dar si pentru vinurile ce se produc aici.

4. Sibiu

Am fost la o aruncatura de bat de Sibiu in Mai 2013 dar nu am ajuns si pe acolo. Ar fi cazul sa rectific, nu?

5. Dublin

In 2011 aveam de ales intre Londra si Dublin…am ales Londra. Cum se zboara ieftin de aici pe NYC, ma gandesc ca nu ar fi rau sa il includ in itinerar.

Dublin este capitala Irlandei si jur ca vad lepreconi cand ma gandesc la el. Castelul, parcurile si puburile sunt clar de interes pentru vizitatori.

6. Napoli (Herculanum si Pompeii)

In 2013 sperasem sa ajung pe la cele doua foarte interesante site-uri arheologice dar nu a fost sa fie. Poate anul ce vine.

Probabil orasul cu cea mai trista istorie, Pompeii atrage vizitatori din toata lumea. Noroc ca se ajunge usor din Napoli (si via Roma). Din 1997 este sit UNESCO. “Vecinul” Herculanum, este mai bine pastrat si mai putin agasat de vizitatori.

7. Edinburgh

O dorinta mai veche a mea…ca tot ma pasioneaza castele.

Capital Scotiei este foarte bine cunoscuta pentru Fringe Festival. Cu toate ca pare foarte interesant, nu m-as duce in oras in acea perioada.

8. Lisabona

…si Sintra. De multisor am ochii pe coltul asta al Europei. Cred ca ar fi o destinatie buna cand se face frig pe la noi prin ograda.

Capitala Portugaliei ofera destula lucruri interesante de facut, printre ele fiind castelul Sf. Gheorge, cartierele Alfama si Baxia, dar si multe biserici.

9. Atena

DSC_0360_edited

Imi doresc din tot sufletul sa revin in Atena. Tot iarna, ba chiar daca se poate in preajma de Craciun. Am ratat Kerameicos in 2012 si tare as vrea sa imi iau revansa.

10. Cetatea Poienari

Din nefericire daca nu ai masina nu prea ai cum sa ajungi. Sperasem sa ajung pe Transfagarasan si Translpina in 2012, dar nu a fost sa fie.

A fost resedinta secundara a lui Vlad Tepes, iar acum ofera privelisti superbe asupra Vaii Argesului.

11. Sovata

Sovata am avut-o pe lista de destinatii pentru luna de miere. Mi-a trecut cam repede cand am realizat ca nu prea am cum ajunge usor pe acolo afara masina (microbus din Targu Mures ar fi varianta).

12. Herculane

Si ea s-a calificat pe aceeasi lista plus cea pentru aniversarea de un an de la cununie. Din pacate, am facut neste calcule si ieseam prea scump. Sa vedem daca 2014 va fi mai…binevoitor.

13. Creta

Imi doresc sa ajung macar pe o insula greceasca. Creta e cea mai accesibila cand e vorba de zboruri. Iar cum este o insula mare, oferte de cazare sunt si ele pentru cam toate buzunarele. Fortarete, site-uri arheologice si cea mai sanatoasa bucatarie…ce as putea vrea mai mult?

14. Ios

Vreau sa ajung pe aceasta insula, parte din Cyclade. Am o prietena care sta acolo si tare vreau sa ne revedem. Plus, este aproape de Mykonos si Santorini.